UEFA PREDLOŽILA: Ako se domaća prvenstva ne nastave, odluka o učesnicima u Evropi ''na osnovu sportskih zasluga''
Foto: Starsport©

uf

UEFA PREDLOŽILA: Ako se domaća prvenstva ne nastave, odluka o učesnicima u Evropi ''na osnovu sportskih zasluga''

Fudbal -

Evropska fudbalska unija (Uefa) saopštila je danas da će domaćim ligama omogućiti da odrede koji će klubovi ići u grupnu fazu odnosno kvalifikacije za Ligu šampiona i Ligu Evropa "na osnovu sportskih zasluga", ako ne budu mogle da nastave svoja prvenstva zbog pandemije korona virusa.

"Ako se domaća takmičenja prerano zaustave iz legitimnih razloga postupak odabira klubova treba da se zasniva na objektivnim, transparentnim i nediskriminatornim principa", saopštila je Uefa.

Uefa je upozorila da bi tim klubovima moglo da bude uskraćeno učešće u tim takmičenjima ako se lige prerano zaustave ili ako "postoji percepcija javnosti o nepravednosti" odluke o učesnicima.

Lige bi na osnovu toga mogle da uvedu plej-of, kako bi se na osnovu zasluga na terenu odredili učesnici Lige šampiona i Lige Evropa.

Tokom videokonferencije svih 55 članica Uefe i vodećih ljudi te organizacije, Fudbalski savez Španije predložio je da se učesnici evropskih takmičenje odrede na osnovu klupskog koeficijenta, ali je ipak odlučeno da se ta mesta zarade rezultatima na terenu.

Evropska kuća fudbala navela je da bi bilo idealno da se u svim zemljama završe sezone, ali da priznaje da to možda neće biti moguće zbog odluka vlada da zabrane sportska takmičenja.

Takodje, Uefa prihvata da bi "nepremostivi ekonomski problemi mogli da učine nastavak i završetak takmičenja nemogućim, pošto bi to dovelo u opasnost dugoročnu finansijsku stabilnost domaćeg takmičenja i klubova".

Holandska liga navela je da najverovatnije neće završtiti ovu sezonu zbog restrikcija Vlade koje će trajati do 1. septembra. Pre Holandije i Belgija je najavila takvu mogućnost.

Do kraja Premijer lige ostalo je devet kola, a u Španiji bi trebalo da se odigra 11 odnosno 12 kola.

Nisu završena ni Uefina takmičenja, Liga šampiona i Liga Evropa.

Kurir sport

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track