BRAZILCI NE MOGU BEZ SPORTA: Bolsonaro želi da se fudbal vrati usred pandemije
Foto: AP

Hit

BRAZILCI NE MOGU BEZ SPORTA: Bolsonaro želi da se fudbal vrati usred pandemije

Fudbal -

Brazilski predsenik Žair Bolsonaro želi da se fudbalska takmičenja ponovo pokrenu, uprkos velikom broju slučajeva korona virusa u toj zemlji.

Većina fudbalskih turnira u Brazilu je suspendovana od 15. marta. Brazilski šampionat je trebalo da počne u maju, ali je to sada malo verovatno jer je ta zemlja postala epicentar korona virusa u Latinskoj Americi sa više od 6.000 smrtnih slučajeva. Lekari su naveli da se vrhunac pandemje očekuje za dve sedmice.

"Mnogo je ljudi u fudbalu koji su naklonjeni povratku jer nezaposlenost kuca i na vrata klubova... I da se zaraze virusom, fudbaleri imaju male šanse da umru zbog svog fizičkog stanja, jer su sportisti", rekao Bolsonaro za lokalni radio.

Brazilski predsednik, jedan od retkih svetskih lidera koji i dalje umanjuje rizike od korona virusa, rekao je da će njegov novi ministar zdravlja predložiti da se utakmice vrate bez navijača na stadionima.

"Odluka o ponovnom pokretanju fudbala nije moja, ali možemo pomoći", rekao je Bolsonaro i dodao da je razgovarao sa trenerom Gremija koji mu je preneo da igrači i dalje brinu zbog virusa.

Susedna Argentina je već otkazala ostatak sezone. Zbog pandemije je i Francuska takodje odlučila da završi sezonu proglasivši Pari Sen Žermen za šampiona.

Brazilska fudbalska konfederacija je ranije ove nedelje saopštila da se takmičenja trebaju nastaviti tek kada to bude bilo moguće, uz "bezbednost i zdravstvenu zaštitu za sve koji su uključeni".

Direktor Sao Paula Rai rekao je da se njegov klub protivi nastavku takmičenja tokom pandemije. Pozvao je i na Bolsonarovu ostavku zbog "neodgovornog" upravljanja krizom.

"Želimo da se vratimo u pravo vreme, u skladu sa preporukama i postepeno", rekao je on.

Beta

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track