KAKO ATLETIKO, JUVENTUS I BARSA MOGU POMOĆI ZVEZDI: Težak put za prvaka Srbije ovog leta do Lige šampiona!
Foto: Www.crvenazvezdafk.com

Pakleno leto za crveno-bele

KAKO ATLETIKO, JUVENTUS I BARSA MOGU POMOĆI ZVEZDI: Težak put za prvaka Srbije ovog leta do Lige šampiona!

Fudbal -

UEFA bi u sredu trebalo da donese odluku da se zbog pandemije koronavirusa i zgusnutog kalendara u kvalifikacijama igra samo po jedna utakmica, do plej-ofa

Crvena zvezda bi sledeće sezone mogla da počne kvalifikacije u Ligi šampiona od prvog kola. Pandemija korona virusa poremetila je celu planetu, pa samim tim i kalendar UEFA.

foto: @starsport

Zvanični Nion bi na sastanku u sredu, 17. juna, trebalo da donese konačnu odluku kako i kada će biti nastavljeno takmičenje u Ligi šampiona i Ligi Evrope, a posle toga i da predstavi zvanični kalendar za narednu sezonu. Ako je verovati informacijama koje dolaze iz UEFA kalendar kvalifkacija za narednu sezonu biće promenjen. Najverovatnije će se u kvalifikacijama za Ligu šampiona i Ligu Evrope igrati po jedan meč, sve do plej-of, kada su planirane dve utakmice.

foto: EPA

Datumi kvalifikacija za Ligu šampiona trebalo bi da budu 18. avgust (1. kolo), 25. avgust (2. kolo), 16. septembar (3. kolo) i 23. i 30. septembar (plej-of). Crvena zvezda bi prema svemu tome imala manje utakmica u Evropi, nego ranijh sezona. Ostaje otvoreno pitanje od kog kola će se crveno-beli uključiti u takmičenje. Realno je da krenu od drugog kola, a da bi se to desilo treb da joj se poklope neki rezultati. Tačnije da Atletiko bude među četiri prvoplasirane ekipe u Španiji, da u Ligi šampiona Juventus izbaci Lion, a Barselona bude bolja od Napolija.

foto: EPA/ALESSANDRO DI MARCO

Postoji i mogućnost da crveno-beli počnu i iz prve runde, mada još nije poznato kako će UEFA popuniti mesto osvajača Lige šampiona, jer mnoga takmičenja u domaćim prvenstvima nisu završena. Tu se pre svega misli na šampione Danske i Švajcarske, gde Zvezdi odgovara da prvaci budu Midtjiland i Sent Galen, a ne Kopenhagen i Jang Bojs, jer od prvih imaju jači koeficijent.

foto: Nemanja Nikolić

Vrlo važna stvar je po kom principu će UEFA određivati domaćinstvo u kvalifikacijama. Moguće je da to bude žrebom, ili da domaćin bude ona ekipa koja ima status nosioca u žrebu. To znači, da bi Crvena zvezda imala domaćinstvo u prvom i drugom kolu, za treće je sve otvoreno, dok bi u plej-ofu igrala dve utakmice.

Isti format za Ligu Evrope

Partizan, Voša i TSC u žrebu

Srbiju će u Ligi Evrope predstavljati Partizan, Vojvodina i TSC. UEFA je primenila isti princip kvalifikacija kada je i ovo takmičenje u pitanju. Što znači, jedan meč do plej-fa. S tim, da bi Partizan počeo takmičenje od drugog kola kvalifikacija, a Vojvodina i TSC od prve runde.

Turnirska završnica

Fajnal-ejt za Ligu šampiona!

UEFA će na sastanku u sredu doneti i odluku kako će biti nastavljeni Liga šampiona i Liga Evrope. Izvesno je da takmičenje bude nastavljeno u avgustu i to turnirskog tipa. Lisabon bi trebalo da ugosti osam najboljih klubova Lige šampiona, a Frankfurt osam ekipa iz Lige Evrope. Pre toga, treba da budu odigrane četiri utakmice elitnog takmičenja, dok je u Ligu Evrope složenija situacija, jer negde nisu igrane ni prve utakmice. Utakmice u Ligi šampiona treba da odigraju Barselona - Napoli, Juventus - Lion, Mančester siti - Real i Bajern - Čelsi.

Kurir sport /A. Radonić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track