DAN KADA GA JE SVET VIDEO U NAJBOLJEM IZDANJU: Piksi je umetnik fudbala, a njegovi golovi Špancima remek-dela! VIDEO
Foto: Printscreen/ Twitter

Ave Piksi, Hispania te salutant

DAN KADA GA JE SVET VIDEO U NAJBOLJEM IZDANJU: Piksi je umetnik fudbala, a njegovi golovi Špancima remek-dela! VIDEO

Fudbal -

Stariji ljubitelji fudbala to u pola noći znaju, a mlađi bi morali da nauče.

Jedna od najboljih utakmica fudbalske reprezentacije naše zemlje na velikim takmičenjima odigrana je na današnji dan 1990. godine u Italiji.

Jugoslavija je u Veroni golovima Dragana Stojkovića Piksija savladala Španiju sa 2:1, a njegov prvi gol pamtiće se dok je sveta i veka.

"Kreće kontra, a meni duša u nosi. Molim boga da Vujović prebaci Sančiza i već je vidim u mreži. Lopta pada, ja nijednog trenutka nemam dilemu. Svestan sam da bi njih milion šutnulo iz prve. Ali, zalamam Vaskeza, šaljem ga po burek i posle toga... ma sve posle toga je istorija", ispričao je Piksi godinama kasnije posle gola koji se i danas prepričava.

Prednost Jugoslovena u Veroni trajala je svega desetak minuta, jer je Hulio Salinas iskoristio nepreznost odbrane "plavih" i golom utakmicu odveo u produžetke.

Ali, tog vrelog popodneva 26. juna, Piksi je imao poslednju reč! Tek što je počeo produžetak dosuđen je slobodan udarac za Jugoslaviju. Ni blizu, niti daleko, međutim, idealno za vrsnog izvođača kakav je Stojković bio.

"Tu je Dejo, tu je 'Pape' (Sušić), samo sam rekao, ostavite meni. Opet sam je video u golu. To je neverovatan osećaj. Vidim ugao, vidim prazninu u zidu, ako je dovoljno jaka, ako je brza, ako dobije silaznu putanju Zubizareti nema spasa. Kada je ušla, okrenuo sam se i prekrstio. Možda je zato i ostalo 2:1".

JUGOSLAVIJA - ŠPANIJA 2:1

STRELCI: Dragan Stojković 77', 93' (Jugoslavija), Hulio Salinas 85' (Španija).

STADION: Bentegodi, GLEDALACA: 34.822.

JUGOSLAVIJA: Tomislav Ivaković - Predrag Spasić, Faruk Hadžibegić, Davor Jozić, Dragoljub Brnović - Srećko Katanec, Safet Sušić, Dragan Stojković - Darko Pančev i Zlatko Vujović. (igrali su još: Dejan Savićević i Zoran Vulić).

ŠPANIJA: Andoni Zubizareta - Migel Porlan Nogera, Andrinua Kortabarija, Goris Ečarte, Manuel Sančis, Rafael Martin Vaskes, Fansisko Viljaroa, Mičel, Emilio Butrahenjo, Roberto Boniljo, Hulio Salinas (igrali su još: Manuel Himenez i Martin Rafa Paz).

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track