ZOVE ME TUĐMAN, A JA SE ZELEN PITAM HOĆU LI UMRETI: Legendarni Ćiro se setio detalja sa Mundijala u Francuskoj (VIDEO)
Foto: AP, Profimedia

uplašio se

ZOVE ME TUĐMAN, A JA SE ZELEN PITAM HOĆU LI UMRETI: Legendarni Ćiro se setio detalja sa Mundijala u Francuskoj (VIDEO)

Fudbal -

Legendarni hrvatski fudbalski trener Miroslav Ćiro Blažević prisetio se još jednom Mundijala u Francuskoj 1998. i najvećeg uspna terenu eha karijere, kada je sa reprezentacijom osvojio bronzanu medalju.

Ćiro je ovaj put posebno govorio o četvrtfinalnom meču sa Nemačkom, veoma snažnim timom, koji je na terenu predvodio Lotar Mateus istakavši da nije mogao da spava pred tu utakmicu.

- Probdio sam čitavu noć razmišljajući o teoriji. Imao sam problem s Birofom, jer nisam imao igrača koji bi mogao da ga dobije u vazduhu. Ideja mi je bila da zaustavim nabacivanja na njega. Razmišljao sam o tome kako ću igračima da ispričam priču o Romelu i Montgomeriju. Romel je bio puno bolji u strategiji, ali nije imao goriva. Pa se tenkovi nisu mogli pomaći s mesta i Montgomeri je pobedio. A onda tog jutra čovek koji je bio sa mnom kaže mi je da zove predsednik Tuđman. I Tuđman mi kaže: ‘Ćiro, moraš da pobiš’. Bio sam na putu u svlačionicu koja je bila puna ogledala. Pogledao sam se u ogledalo i bio sam nekako zelen pa sam pomislio: ‘O, moj Bože, hoću li umreti?’. I otišao sam igračima", otkrio je Blažević i nastavio:

- Imao sam sve nacrtano na papiru, ali nisam počeo da pričam. Ništa... Nisam mogao jer sam mislio o tome hoću li umreti ili ne! Gledao sam igrače, u svlačionici je bila potpuna tišina, i nakon nekoliko trenutaka sam video da su i oni iste zelene boje kao i ja. Zgužvao sam papir s teorijom i bacio ga. Prošlo je sedam minuta, a ja im nisam rekao ništa. Je*eš teoriju. Sve što sam im rekao bilo je: ‘Izađite na teren i poginite za hrvatsku zastavu i za sve koji su dali živote za Hrvatsku’. Kakav Birof, kakvi bakrači!".

Čuveni trener je na kraju zaključio:

"I - pobedili smo, sa 3:0. Moraš da znaš psihologiju igrača. Moraš s ekipom imati takvu vrstu odnosa da možeš da joj preneseš stanje svoje duše", istakao je Miroslav Ćiro Blažević.

Kurir sport / 24sata.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track