OPASNOST ZA ZVEZDU I PARTIZAN: Ako naprave ove greške preti im IZBACIVANJE iz Evrope! UEFA predstavila rigorozna pravila
Foto: Starsport©

SRPSKI KLUBOVI MORAJU BITI NA OPREZU

OPASNOST ZA ZVEZDU I PARTIZAN: Ako naprave ove greške preti im IZBACIVANJE iz Evrope! UEFA predstavila rigorozna pravila

Fudbal -

UEFA je odredila nova pravila za kvalifikacije za fudbalsku Ligu šampiona i Ligu Evrope u skladu sa pandemijom korona virusa, a aneks donosi prilično važne odredbe kojih svi moraju da se pridržavaju.

Tako je prva stavka zemlja domaćin uz sve restrikcije i pravila određene države, pa će Crvena zvezda, Partizan, Vojvodina i TSC morati da budu prilično ažurni u komunikaciji sa UEFA.

- UEFA će pre žreba objaviti listu restrikcija u vezi sa putovanjem iz jedne zemlje u drugu, sa zatvaranjem granica i karantinskim odredbama. U ponoć po centralnoevropskom vremenu, dva dana pre žreba, klubovi moraju uz konsultacije sa Savezom i državnim i lokalnim vlastima, da UEFA obaveste pisanim putem o tome kakve su restrikcije i pravila putovanja koja bi mogla da utiču na klupski dolazak - navodi se u saopštenju UEFA, uz važnu opomenu.

- Ukoliko klub ne obavesti administraciju UEFA do ponoći dva dana pre žreba, ukoliko ne javi da postoje određene restrikcije koje se ne poklapaju sa objavom UEFA, to će se odraziti na organizaciju utakmice i posledica će biti da se meč ne igra, klub će biti odgovoran i UEFA će kroz kontrolni, etički i disciplinski organ proglasiti meč porazom domaćina od 3:0.

S obzirom na to da će se do plej-ofa igrati samo jedna utakmica, ovo bi automatski podrazumevalo eliminaciju, pa će klubovi morati da budu prilično ažurni.

U slučaju da nema restrikcija koje utiču na meč, domaći klub mora da javi administraciji UEFA predviđeni stadion, datum i početak utakmice.

Ako nacionalne ili lokalne restrikcije utiču na klub gostiju i potencijalni dolazak i povratak, klub domaćina mora da obezbedi alternativni stadion na neutralnoj lokaciji u državi koja je u članstvu UEFA, što neće uzrokovati probleme.

- Ako domaćin ne uspe da dođe do adekvatnog alternativnog terena za meč, konačnu odluku doneće administracija UEFA. Domaći klub će tako ostati odgovoran za organizaciju i oba kluba će deliti troškove. Ako jedan klub odbije da učestvuje, izgubiće sa 3:0 - saopštila je UEFA.

foto: Starsport©

Prema četvrtoj tački aneksa, ukoliko UEFA smatra da informacija koju je klub dostavio nije dovoljna ili precizna, sama će doneti odluku o reorganizaciji utakmice u neutralnoj zemlji, tada će zvanično domaći klub biti odgovoran za troškove i organizaciju, a ako neko odbije, biće eliminisan sa zvaničnih 3:0.

U svim slučajevima, moguća je zamena domaćinstva ako UEFA odobri dogovor klubova. Šesta tačka može biti opasna za mnoge klubove.

- Restrikcije nacionalnih/lokalnih vlasti koje se postave posle roka za informisanje UEFA administracije, neće se razmatrati. U tim slučajevima, klubovi čije su vlasti donele odluke koje sabotiraju održavanje utakmice, doneće izbacivanje klubova sa 3:0.

Prema sedmoj tački, ako oba kluba odbiju da igraju ili su oba odgovorna za neodigravanje meča, diskvalifikovaće se iz Lige šampiona i Lige Evrope za sezonu 2020/21.

U slučaju testiranja, ako je više od jednog igrača ili zvaničnika pozitivno na korona virus, meč će se odigrati prema planu ukoliko nadležni ne odluče da ceo tim ide u karantin. Ako ima 13 registrovanih igrača sa A liste, uključujući bar jednog golmana, onda meč mora da se igra. Ako ima manje od 13 igrača registrovanih na A listi, ili ako nema golmana, UEFA može da dozvoli promenu termina meča u skladu sa rokovima koji će biti određeni, ako država može da obezbedi nove testove kojima će se podvrgnuti dovoljan broj igrača.

Alternativno, klub može da iskoristi igrače koji nisu registrovani u UEFA prema prethodnim rokovima, ali su registrovani u svojim nacionalnim asocijacijama u skladu sa FIFA standardima, a usput su negativni na koronavirus.

foto: Starsport©

Ako nije moguće pomeriti meč u skladu sa rokovima, klub koji ne može da igra smatraće se odgovornim i izgubiće sa 3:0.

U slučaju da je neko od sudija pozitivan na korona virus, UEFA može da napravi izuzetak i obezbedi zamenu iz zemlje jednog od klubova i zamena čak ne mora biti na FIFA listi.

Administracija UEFA u svakom slučaju može da odloži mečeve kvalifikacija ili plej-ofa ako to ne ugrožava raspored ostalih narednih mečeva ili takmičenja. Ovakve odluke UEFA administracije su konačne. Pomeranje mečeva je moguće ako su najkasniji temini sledeći:

Liga šampiona:

1 - preliminarna runda, 14. avgust (predviđeni termini 8. i 11. avgust)

2 - prvo kolo kvalifikacija, 21. avgust (predviđeni termini 18. i 19. avgust)

3 - drugo kolo kvalifikacija, 11. septembar (predviđeni termini 25. ili 26. avgust)

4 - treće kolo kvalifikacija, 18. septembar (predviđeni termini 15. ili 16. septembar)

5 - plej-of, prva utakmica, 25. septembar (predviđeni termini 22. ili 23. septembar)

6 - plej-of, druga utakmica, 1. oktobar (predviđeni termini 29. ili 30. septembar)

Liga Evrope:

1 - prvo kolo, 12. septembar (predviđeni termin 27. avgust)

2 - drugo kolo, 19. septembar (predviđeni termin 17. septembar)

3 - treće kolo, 26. septembar (predviđeni termin 24. septembar)

4 - plej-of, 2. oktobar (predviđeni termin 1. oktobar)

Ako iz bilo kog razloga kvalifikaciona faza ili plej-of ne mogu da se završe, Izvršni komitet UEFA će odlučiti o principima za određivanje klubova koji će završiti u grupnoj fazovi. Rokovi za žalbe će biti do 12 sati od predviđenog kraja sporne utakmice, a detaljno obrazloženje mora da stigne u roku od 24 sata.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track