NIKAD NIJE VREME ZA PAKLENE VOZAČE! Pamet u glavu i nogu s gasa, NIŠTA nije vrednije od LJUDSKOG ŽIVOTA! Oni ZNAJU ZAŠTO
Foto: @starsport/Srđan Stevanović, Marina Lopičić, Saša Pavlić

bezbednost pre svega

NIKAD NIJE VREME ZA PAKLENE VOZAČE! Pamet u glavu i nogu s gasa, NIŠTA nije vrednije od LJUDSKOG ŽIVOTA! Oni ZNAJU ZAŠTO

Fudbal -

Saobraćajna nezgoda koju je juče imao trener crveno-belih Dejan Stanković na Autokomandi, a koja je, na sreću, prošla bez ikakvih posledica, ponovo nas je pogurala da napišemo jedan ovakav tekst.

Šef struke crveno-belih nije prvih, a bilo bi sjajno kada bi bio poslednji koji je bio akter nekog bezazlenog čukanja. Problem je što ta čukanja mogu da prerastu u pravu katastrofu, koju će neko platiti teškim povredama ili, ne daj bože, i životom. A dešavalo se i to.

foto: Kurir

Zbog toga još jednom apelujemo i molimo (bez namere da nekoga prozivamo) sve učesnike u saobraćaju, u ovom slučaju sportiste konkretno, da na vreme sednu za volan, da i ne kreću u vožnju (ni na kratku, tu iza ćoška) ako su na nekom slavlju popili čašicu-dve i da u saobraćaju budu maksimalno oprezni. Zarad sebe i zarad svih ostalih učesnika u saobraćaju.

U to ime donosimo i podsetnik u vidu nekoliko primera saobraćajki, od kojih su neke prošle "jeftino", a neke i sa smrtnim posledicama.

foto: Saša Pavlić

Željko Obradović

Najtrofejniji i najcenjeniji košarkaški stručnjak u Evropi Željko Obradović krajem osamdesetih godina prošlog veka proveo je jedno vreme iza rešetaka zbog udaranja pešaka koji je nastradao. U februaru 1997. godine na putu Albasete-Madrid dogodila se saobraćajka sa tragičnim ishodom, a taj dan Žoc obeležava kao drugi rođendan: - Mislio sam da sam umro na nekoliko sekundi i onda se vratio u život. Tada sam shvatio koliko je život važan. Od tada rođendan slavim dvaput godišnje - rekao je Obradović svojevremeno.

Kimani Frend

Košarkaš s Jamajke nosio je dres nekoliko naših klubova, a 2. novembra 2012. godine pod uticajem alkohola izazvao je saobraćajnu nesreću u centru Beograda (ugao Francuske i Cara Dušana) u kojoj je stradala Nevena Dragutinović. Frend je dobio zabranu upravljanja motornim vozilom u trajanju od dve godine, najpre mu je određen kućni pritvor, a presuda, koja je dvaput donesena, bila je tri godine zatvora.

foto: Stefan Jokić

Duško Vujošević

Proslavljeni košarkaški stručnjak Duško Vujošević, u to vreme trener Partizana, pre pet godina je imao lakši udes u Bulevaru Mihajla Pupina. Vujošević je svojim automobilom išao iz pravca Brankovog mosta i sudario se s vozilom koje se kretalo iz pravca tržnog centra "Ušće". I godinu dana ranije Vujošević je učestvovao u lakšem udesu, kada je na njegov automobil naleteo tramvaj. U oba udesa pričinjena je samo materijalna šteta, a niko od putnika iz drugog automobila, odnosno tramvaja, pa ni sam Vujošević, nije imao nikakve povrede.

foto: Kurir

Ognjen Kuzmić

Pre nešto više od godinu dana gledali smo jezive fotografije sa mesta nesreće u kojoj je teško povređen košarkaš Crvene zvezde Ognjen Kuzmić. Udes se dogodio na putu Banjaluka-Prijedor, kod mesta Ramići, a košarkaš je zaradio teške povrede glave i grudnog koša, pa je odmah prebačen u Beograd. Nekoliko dana proveo je u komi, ali je, na svu sreću, uspeo da preživi i da se oporavi. Najverovatniji uzrok nesreće bila je vožnja neprilagođena uslovima na putu, pa je auto u kom je bio Kuzmić isekao jednu krivinu i udario u vozilo koje im je dolazilo u susret. Kuzmićev auto završio je na njivi pored puta, a drugo vozilo prevrnuto na krov na putu.

foto: Printscreen

Stefan Mihajlović

Pre pet godina tadašnji fudbaler Rada Stefan Mihajlović udario je svojim automobilom u auto Dragana Radoičića na uglu Bulevara oslobođenja i Ulice Veljka Lukića Kurjaka u Beogradu. Radoičić je zbog teških povreda stavljen u veštačku komu, ali mu nije bilo spasa, pa je dvadesetak dana kasnije izgubio životnu bitku. Fudbaler je napustio mesto nesreće, da bi se posle osam sati predao policiji, a i tada je imao tragove alkohola u krvi. Pretilo mu je 12 godina zatvora, a na saslušanju je rekao da mu je pred auto istrčao pas, da je pokušao da ga izbegne, a da je s mesta nesreće otišao jer se uplašio velikog broja ljudi koji se okupljao.

foto: Stefan Jokić
foto: Printskrin / You Tube

Korać i Mance prerano otišli u legendu

Postoje, nažalost, i sportisti koji su svoje karijere okončali u saobraćajnim nesrećama, a sve nas u Srbiji prođe jeza na sam pomen imena Radivoja Koraća Žućka i Dragana Mancea. Prvi je legenda naše košarke, a život je završio 2. juna 1969. godine kod sela Kamenica blizu Sarajeva. Korać je krenuo u obilazak "tristaćem", koji je baš tada dodao gas, pa se naš košarkaš direktno sudario sa autobusom. Uklizavanje na kolenima sa rukama dignutim uvis, zaštitni znak Dragana Mancea, danas je spomenik na groblju u Zemunu. Mance je nastradao 3. septembra 1985. godine u Zemunu, imao je samo 23 godine i veliku karijeru ispred sebe. Uzrok nesreće bila je prebrza vožnja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track