UEFA IMA PLAN B: Ovako će izgledati EVRO ako se KORONA ne smiri
Foto: Pritnscreen

na sve mora da se misli

UEFA IMA PLAN B: Ovako će izgledati EVRO ako se KORONA ne smiri

Fudbal -

Predsednik UEFA Aleksander Čeferin, rekao je da je ta organizacija spremna da se prilagodi ako pandemija koronavirusa ponovo bude uticala na organizaciju Evropskog prvenstva 2021. godine. EURO je trebalo da bude održan ovog leta u 12 gradova, ali je takmičenje odloženo na godinu dana zbog pandemije.

Vakcina nije pronađena, tok pandemije ne može da se predvidi, što predstavlja dodatne poteškoće za organizatore turnira u gradovima širom Evrope.

– Za sad su svi potvrdili i za sada se držimo našeg plana da turnir bude organizovan u 12 gradova. Ali, u februaru nismo znali da se Evropsko prvenstvo neće održati ove godine. Zbog toga smo spremni da se prilagodimo svakoj situaciji. Za sada se čini da ćemo igrati prema istom sistemu od 12 gradova i uveren sam da ćemo to uraditi – rekao je Čeferin.

Slovenac je naveo da je odlaganje Evropskog prvenstva UEFA koštalo 100 miliona evra. Finansijski uticaj odlaganja na evropsku kuću fudbala i nacionalne saveza mogao bi da bude veći, ako ponovo dođe do problema u organizaciji i održavanju turnira.

– Moraćemo da procenimo situaciju kada konačno dođe vakcina i kada stvari postanu normalne jer, za sada, ne znamo šta će se dogoditi... i kada će se situacija vratiti u normalu. Najveći problem u svemu tome je što ništa ne možete predvideti.

Virus je napravio probleme i u novoj fudbalskoj sezoni, koja je počela kvalifikacijama za Ligu šampiona i Ligu Evrope, a ekipe sa tzv. Kosova su morale da predaju ili odlože svoje utakmice zbog zaraženih igrača.

– To je za sada jedan od najvećih izazova u kvalifikacijama. Ali, ako vlade reaguju tako što ne dozvoljavaju ekipama da igraju, onda ćemo morati da razmislimo o tome da ekipe iz tih zemalja igraju utakmice na neutralnom terenu – dodao je predsednik evropske kuće fudbala.

Trenutno je prioritet da svih 55 evropskih reprezentacija mogu da igraju utakmice Lige nacija za dve nedelje. Posle toga počinju i takmičenja u Ligi šampiona i Ligi Evropa, u oktobru.

– Zemlje su danas na zelenoj listi, a sutra na crvenoj. Imali smo mnogo slučajeva u fudbalu. To je veliki izazov i veoma teško, ali povrh svega nepredvidivo, nikad ne znate šta će se dogoditi sutra.

Čeferin je izrazio nadu da će se navijači vratiti na stadione do oktobra.

– Tužno je kad na stadionu čujete trenere. To nije isti fudbal, ali i dalje je bolje nego da se ne igra. Nadam se da ćemo imati makar određeni broj navijača u oktobru. Mislim da bismo sa time trebali da počnemo ako se situacija sa korona virusom ne pogorša – rekao je Čeferin.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track