PRE STO GODINA JUGOSLAVIJA JE ODIGRALA PRVI MEČ: Debi za zaborav, osveta stigla dve godine kasnije! VIDEO
Foto: FSS

jubilej

PRE STO GODINA JUGOSLAVIJA JE ODIGRALA PRVI MEČ: Debi za zaborav, osveta stigla dve godine kasnije! VIDEO

Fudbal -

Juče se navršilo tačno sto godina, od kako je fudbalska reprezentacije naše zemlje odigrala prvu zvaničnu utakmicu i ispisala prvu stranicu bogate istorije jugoslovenskog I srpskog fudbala.

Taj istorijski datum, 28. avgust 1920. godine, vezan je za fudbalski turnir na Olimpijskim igrama u Antverpenu i utakmicu protiv Čehoslovačke.

Na brzinu skupljeni, bez ijednog zajedničkog treninga i doputovavši posle mnogo peripetija u Belgiju vozom u poslednjem trenutku, naš nacionalni tim doživeo je očekivan poraz od tada verovatno i najbolje ekipe u Evropi rezultatom 7:0

foto: FSS

Među olimpijcima je bilo još nekoliko srpskih fudbalera, ali u toj prvoj utakmici igrao je samo Ružić, poznat pod nadimkom "Topovsko đule" zbog izrazito snažnog šuta.

Među rezervistima su bili golman Nikola Stanković iz BSK-a, defanzivac Mihailo Jovanović iz SK Jugoslavije i Branimir Popović iz BSK-a, kao i napadači ovog kluba Nikola Simić i Andreja Kojić.

U našem prvom sastavu bilo je devet igrača iz hrvatskih klubova, iz Zagreba je bio i prvi kapiten Artur Ture Dubravčić, i Slovenac Tavčar iz HAŠK-a.

Jugoslaviju je na početku zadesio peh, jer su u 13. minutu povredio Repec, koji je morao da napusti igru, a kako izmene nisu bile dozvoljene, naša selekcija je igrala sa desetoricom.

Odolevala je odbrana Jugoslavije sve do 20. minuta, kada je Vanik načeo mrežu. Nakon toga je samo bilo pitanje koliko puta će Vrđuka vaditi loptu iz mreže, pa su se redom upisivali Janda, tri puta, Sedlaček, i još dva puta Vanik

.

Na kraju, pet dana nakon ovog poraza, Jugoslavija je izgubila i od Egipta 2:4, ali je prvi gol upisao Artur Dubravčić, fudbaler Kroacije iz Zagreba, dok je drugi bio delo Jovana Ružića.

Na prvu pobedu Jugoslavija je čekala skoro dve godine, p sve do 28. juna 1922. godine, kada su savladali upravo Čehoslovačku u Zagrebu rezultatom 4:3.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track