VREME JE ZA ISKUPLJENJE: Srpski fudbaleri jedino pobedom nad Turcima vraćaju veru u sebe!
Foto: EPA/YURI KOCHETKOV

veče istine

VREME JE ZA ISKUPLJENJE: Srpski fudbaleri jedino pobedom nad Turcima vraćaju veru u sebe!

Fudbal -

Fudbalska reprezentacija Srbije večeras (20.45) igra protiv Turske u drugom kolu B lige Lige nacija.

Obe selekcije doživele su poraz u prvim utakmicama, Srbija od Rusije u Moskvi (1:3), a Turska od Mađarske u Istanbulu (0:1).

Utakmica na sablasno praznoj Marakani biće prilika fudbalerima obe reprezentacije da se iskupe za očajnu igru u prvim mečevima.

Selektor "orlova" Ljubiša Tumbaković igrao je u Rusiji u novoj formaciji 3-2-4-1, pa je pitanje hoće li ostati dosledan i u susretu protiv Turske igrati s trojicom štopera pozadi. Velikih problema bilo je u svim linijama selekcije Srbije, ali su se one najviše videle u poslednjoj, gde su Nikola Maksimović i Strahinja Pavlović bili nesigurni.

Darko Lazović bio je jedan od retkih fudbalera Srbije koji je odigrao dobro u Moskvi. Imao je nekoliko kvalitetnih prodora, a posle jednog takvog asistirao je Aleksandru Mitroviću, koji je postigao gol.

- I Turci su kao i mi u nekom periodu početka priprema. Otuda i taj njihov poraz od Mađarske kod kuće. Turska je dobra reprezentacija, završili su u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo ispred Francuske, koja je svetski šampion. To dovoljno govori o njihovoj snazi. Bez obzira na sve, idemo na pobedu - rekao je Darko Lazović za Sportklub i potom se prisetio meča protiv Rusije:

- Svaku utakmicu idemo na pobedu i kada se izgubi, nije lepo. Odigrali smo kvalitetno u prvom poluvremenu u Moskvi iako smo promenili formaciju. Igrali smo s trojicom pozadi kao kod Muslina. Mogli smo i do gola. U drugom poluvremenu loše smo počeli i nesrećno primili golove, na naše greške. Dosta čudna situacija... Nema opravdanja. Mogu reći da niko od nas fudbalera nije zadovoljan konačnim ishodom iz Rusije.

Fudbaleri Srbije igraće 8. oktobra u Oslu protiv Norveške baraž utakmicu Lige nacija za plasman na Evropsko prvenstvo. Ukoliko budu bolji, u Beogradu će dočekati boljeg iz duela Škotska - Izrael. Stoga i ne čudi što je javnosti toliko bitna ta utakmica, posebno što Srbija nije igrala na EP 20 godina.

- Treba razmišljati o Norveškoj, ali sada nam slede Turci. Bilo bi dobro da pobedimo - rezervisan je Darko Lazović. Fudbal se igra zbog publike

Srbija utakmice protiv svojih rivala igra bez publike. To je pravilo UEFA zbog pandemije koronavirusa koje je i dalje na snazi širom Evrope.

- Neobično je igrati bez publike, ali smo se nažalost navikli. U prvenstvu Italije sam igrao bez gledalaca i tako će izgleda biti i u budućnosti. Nije lepo, jer se fudbal igra zbog navijača. Ali opet zdravlje je na prvom mestu - smatra Darko Lazović. Mitar juri rekord Aleksandar Mitrović, napadač reprezentacije Srbije, dao je 12 golova na poslednjih osam utakmica. Centarfor Fulama je za srpsku selekciju dosad dao 35 golova. Blizu je rekorda koji drži Stjepan Bobek, koji je tresao mreže protivnika 38 puta. Ispred Mitrovića su i Blagoje Moša Marjanović, Milan Galić i Savo Milošević, koji su postigli 37 pogodaka za državni tim. Večeras bi Aleksandar Mitrović mogao da ispiše nove stranice istorije. SRBIJA - TURSKA

Beograd. Stadion: Rajko Mitić. Kapacitet: 51.755 (bez publike). Sudija: Aleksej Kulbakov (Belorusija). Pomoćnici: Dmitri Žuk i Oleg Masljanko (obojica iz Belorusije). SRBIJA (3-2-4-1): Dmitrović - Milenković, Maksimović, Pavlović - Gudelj, Ne. Maksimović - Lazović, Milinković-Savić, Tadić, Kostić - Mitrović. Selektor: Ljubiša Tumbaković. TURSKA (4-2-3-1): Džakir - Muldur, Demiral, Sojundžu, Meras - Ajhan, Jandas - Kutudžu, Čalhanoglu, Kiridž - Jilmaz. Selektor: Senol Guneš.

Uzdrmani posle poraza u Moskvi, Srbija juri iskupljenje i pobedu vredu kvote 2,05. Pogledajte sve kvote za meč Srbija – Turska.

Kurir sport/M.B.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track