AKO JE ZA UTEHU, ZVEZDO NISI JEDINA: Svi nosioci ispali kao gosti u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona
Foto: Starsport

odoše milioni

AKO JE ZA UTEHU, ZVEZDO NISI JEDINA: Svi nosioci ispali kao gosti u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona

Fudbal -

Ovakav sistem UEFA sa jednom utakmicom favorizuje slabije ekipe jer nema revanša, analizira za Kurir Mihajlo Pjanović, bivši fudbaler crveno-belih

Svi klubovi koji su bili nosioci, a koji su gostovali u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona ispali su iz takmičenja. Pored prvaka Srbije, elitno društvo su napustili zagrebački Dinamo, Jang bojs i Benfika. Novi sistem takmičenja zbog koronavirusa koji forsira samo jednu utakmicu nije se pokazao kao dobar eksperiment UEFA.

Mnogi evropski klubovi smatraju da su oštećeni zbog nemogućnosti revanša, a u prilog tome navode činjenicu da su zbog samo jedne utakmice i neigranja revanša izgubili ogroman novac koji garantuje UEFA iz svojih bogatih fondova. To je tačno, jer je Crvena zvezda posle izgubljenog penal ruleta ostala uskraćena za 5.000.000 evra, koliko bi joj doneo plasman u plej-of Lige šampiona, plus direktan plasman u grupnu fazu Lige Evrope.

foto: Starsport©

Mihajlo Pjanović (43), legendarni napadač Crvene zvezde, smatra da su ekipe pristale na uslove UEFA, ali tvrdi da je nemogućnost revanša išla u korist slabijim timovima.

foto: Www.crvenazvezdafk.com/Nikola Mitić

- Činjenica je da kvalitetnije ekipe imaju veće šanse da prođu dalje ako se igra revanš. U jednoj utakmici razni faktori mogu da utiču na konačan ishod - loš dan, greška sudije... Daleko je manji procenat da bolji ispadne u dve utakmice - tvrdi za Kurir Mihajlo Pjanović, a uzroke Zvezdinog poraza na Kipru vidi u sledećem:

foto: Www.crvenazvezdafk.com/Nikola Mitić

- Realno, Dejan Stanković nije imao vremena da spremi ekipu. Direktno iz priprema ušao je u takmičenje. Plus, nije rešen problem sa napadačem na vreme.

Pjanović smatra da je za Crvenu zvezdu od krucijalnog interesa da se plasira u grupnu fazu Lige Evrope.

foto: Www.crvenazvezdafk.com/Nikola Mitić

- Mnogo je važno ući u Ligu Evrope, ne samo za Zvezdu već i za druge srpske klubove. Tu si na pozornici, svi te gledaju, bez obzira na to što je slabije takmičenje od Lige šampiona. Sem evropskih utakmica, mi imamo samo derbi. Ko će onda i gde da vidi naše igrače? Moje mišljenje je - da smo prošli Omoniju, izbacili bismo Olimpijakos. Ubeđen sam u to. Srećno su nas pobedili zimus i ostali su nam dužni. Crvena zvezda ima tim koji može da igra ravnopravno i Ligu šampiona s većinom ekipa, ne samo Ligu Evrope. Verujem da u grupi mogu napraviti dobar rezultat, može se očekivati i da se prođe dalje - samouveren je Mihajlo Pjanović.

foto: Www.crvenazvezdafk.com/Nikola Mitić

Valja podsetiti da su od nosilaca kvalifikacije za Ligu šampiona još u drugom kolu napustili Legija iz Varšave, koja je izgubila od Omonije, Seltik, od koga je bio bolji Ferencvaroš, kao i Ludogorec, koji je izbačen od strane Midtjilanda. U trećem kolu ispala je Crvena zvezda od Omonije, Dinamo Zagreb od Ferencvaroša, Jang bojs od Midtjilanda i Benfika od PAOK.

Nosioci koji su ispali iz Lige šampiona

Drugo kolo

Legija (Poljska)

Seltik (Škotska)

Ludogorec (Bugarska)

Treće kolo

Crvena zvezda (Srbija)

Dinamo (Hrvatska)

Jang Bojs (Švajcarska)

Benfika (Portugal)

Kuriri sport / Aleksandar Radonić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track