SRBIJA ENGLEZIMA UKRALA JOŠ JEDNOG TALENTA! Otkrivamo kako i zašto se vunderkind iz kolevke fudbala odlučio za dres Orlova!
Foto: EPA

zalog za budućnost

SRBIJA ENGLEZIMA UKRALA JOŠ JEDNOG TALENTA! Otkrivamo kako i zašto se vunderkind iz kolevke fudbala odlučio za dres Orlova!

Fudbal -

Čelni ljudi Fudbalskog saveza Srbije čine velike stvari za budućnost srpskog reprezentativnog fudbala i našu decu koja su zbog raznih privatnih okolnosti daleko od Srbije, ali sa Srbijom u srcu.

U minulih godinu dana učinjen je ogroman napor da se u svakom kutku Evrope pronađu najtalentovaniji igrači poreklom sa naših prostora i da im se obuče dres Srbije. Podvig još više dobija na težini ako se zna da se radi o igračima koji dolaze iz fudbalski najrazvijenih zemalja - Nemačke, Engleske, Francuske, Švajcarske, Austrije... I mnogi od njih su već nastupali za reprezentacije tih zemalja, ali su u razgovoru sa ljudima iz sportskog sektora FSS prepoznali dobru nameru i opredelili se da im Orlovi budu konačan izbor.

Jedan od njih je i Goran Babić iz klase 2003, igrač koga je engleski Gvardijan uvrstio među najtalentovanije igrače u engleskom fudbalu, vunderkind Sautemptona, momak kome se predviđa blistava budućnost. Dovoljan povod da pozovemo Sautempton i srpsku javnost upoznamo sa, svi se nadamo, budućim biserom srpskog reprezentativnog fudbala.

- Hvala vam na pozivu, prijatno sam iznenađen – kaže momak koji nastupa sa starijim uzrastom u engleskom fudbalu.

Moramo prvo da konstatujemo da sjajno govori maternji jezik, zasluga sigurno roditelja...

- Drago mi je da ste primetili, jer roditelji su mi 1999. došli u Englesku, ja sam rođen četiri godine kasnije u Londonu, u kući stalno pričamo srpskim jezikom.

Otac iz Novog Sada, majka Makedonka, brzo su Gorana usmerili na sport...

- Sa šest godina bio sam u Brentfordu, zatim u Sitiju, Arsenalu, Vest Hemu...a sada sam srećan u Sautemptonu. Klubu koji sjajno radi sa mlađim igračima. Igram, dajem golove, asistiram, imam ih već nekoliko na startu ove sezone.

foto: Printscreen

Igra na poziciji ofanzivnog veziste, Gvardijan je napisao „Šutnuo bi i rođenu majku da igra protiv nje“....

- Engleski stil, baš sam se nasmejao kako su opisali moj karakter. Nikad ne odustajem, želim da pobedim uvek, na treningu, utakmici. Gladan sam uspeha, pobeda, dobre igre. Želim uvek da dam sve od sebe.

Ne krije da ima idole kao i svaki mladi igrač...

- Volim Tadića i Matića. Upoznao sam ih, razgovarao sa njima, sjajni igrači, ali i veliki ljudi. Svaki njihov savet zlata vredi. Napravili su velike karijere, voleo bi svako da korača njihovim stopama.

foto: FSS

Vratimo se na pozov Fudbalskog saveza Srbije...

- Hvala svima, pre svih Goranu Grkiniću sa kojim sam imao najčešće komunikaciju. Engleski savez me dva puta zvao na okupljanje za reprezentativne akcije, a 2018. godine bio sam u Sportskom centru FSS u Staroj Pazovi. Samo sam trenirao, nisam igrao, jer nisam imao državljanstvo, sada su Vladimir Matijašević i Goran Grkinić sa nadležnima i to završili, zahvalan sam svima. Video sam tada da Srbija ima talentovane igrače, uostalom nedavno je još jedan „Englez“, Dejan Tetek iz Redinga bio sa U19 i rekao mi da jedva čeka da i ja obučem dres Srbije.

U novembru Srbija U19 igra elit rundu kvalifikacija za plasman na Prvenstvo Evrope, prilika da Goran Babić ostvari svoj prvi san...

- Da, to mi je velika želja. Ambicija mi je da uskoro potpišem i profesionalni ugovor sa Sautemptonom, možda već do kraja godine, a onda zaigram i u Premijer ligi. Jednog dana vidim sebe u Ligi šampiona, sa Srbijom na velikim takmičenjima...

Gvardijan ga je definitivno dobro „predstavio“, nama je ostalo samo da ga pitamo za koga navija...

- Za Crvenu zvezdu i Mančester junajted!

Goran Babić. Zapamtite to ime!

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track