PELE KAKVOG DO SADA NISTE VIDELI! Brazila se oglasio na svoj 80. rođendan i NASMEJAO celu planetu! VIDEO
Foto: Printscreen

hit

PELE KAKVOG DO SADA NISTE VIDELI! Brazila se oglasio na svoj 80. rođendan i NASMEJAO celu planetu! VIDEO

Fudbal -

Po mnogima, jedan od najboljih fudbalera svih vremena, za mnoge i najbolji, Edson Arantes do Nascimento – Pele, rođen je na današnji dan pre 80 godina.

Obeležavajući svoj 80. rođendan, slavni Brazilac poslao je video poruku u kojoj se izvinjava bivšim rivalima koje je pobeđivao tokom karijere.

- Na svoj 80. rođendan želeo bih da se zahvalim svima koji su mi poslali poruke, mejlove. Sad kada sam napunio 80 godina želeo bih da se zahvalim Bogu na zdravlju koje mi je dao da stignem ovako daleko i na lucidnošću, doduše ne uvek i inteligenciji. Ako sam nekada uradio nešto što je druge učinilo nesrećnima – neka pobeda Santosa ili brazilske reprezentacij, svi trofeji koje sam osvojio, jer druga strana je uvek tužna kada izgubi, ali to je život – oprostite mi – poručio je emotivni Pele koji je tamo slatko nasmejao sve svoje fanove.

Reprezentativac Brazila postao je sa nepunih 17 godina. Na šampionat sveta u Švedskoj 1958. Otputovao je kao rezerva. U prvom meču protiv Austrije nije igrao, a kad se u utakmici sa Englezima povredio standardni centarfor Brazila, Đuzepe Altafini, Pele je dobio priliku da pokaže koliko ume. Na pet utakmica postigao je šest golova! Sa 17 godina i 228 dana najmlađi je akter, strelac i pobednik finala. Učestvovao je na šampionatu u Čileu 1962, ali zbog povrede je propustio finalni meč. Povreda ga je sprečila i da pomogne Brazilu u Engleskoj 1966, međutim u Meksiku 1970. Ponovo je to bio nenadmašni Pele.

Od dresa reprezentacije Brazila oprostio se u julu 1971. Na izričit zahtev Pelea, gost na velelepnoj "Marakani" bila je selekcija Jugoslavije."Evropski Brazilci" su imali čast da uveličaju odlazak najboljeg u legendu. A Pele je svojim gestom pokazao koliko ceni igru jugoslovenske reprezentacije, zbog čega je postao posebno omiljen među našim ljubiteljima fudbala.

Jedini klub za koji je igrao u domovini je čuveni Santos sa kojim je osvojio sve što se moglo osvojiti.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track