PAMTITE LI ČUVENOG FRANCUSKOG FUDBALERA: Danas roni sa ajkulama, maksimalno uživa u tome i ima SNAŽNU PORUKU ZA SVE (VIDEO)
Foto: Profimedia

zanimljiva priča

PAMTITE LI ČUVENOG FRANCUSKOG FUDBALERA: Danas roni sa ajkulama, maksimalno uživa u tome i ima SNAŽNU PORUKU ZA SVE (VIDEO)

Fudbal -

Igrao je za Bordo, Bilbao, Marselj i Bajern u kojem je završio karijeru, a sa reprezentacijom je osvojio Svetsko i Evropsko prvenstvo.

Karijeru je završio 2006. godine, njegovo ime je Biksente Lizarazu, a danas se abvi uživanjem u velikim morskim dubinama. Ronjenje je njegova strast, njegov način da pobegne od svega i napuni baterije.

Tako se nedavno odlučio na ronjenje sa ajkulama i kaže da je maksimalno uživao u tom poduhvatu Otišao je u Polineziju kako bi upoznao džinove iz dubina, a sve je snimljeno i biće prikazano u vidu dokumentarca, pišu francuski mediji.

- Volim Polineziju i ljude iz Polinezije, volim njihov način života s prirodom. Osećam da sam u skladu sa tim. U Polineziji imaju veoma jaku morksu kulturu, morske životinje se izuzetno poštuju. Upravo taj odnos prema okeanu smatram neverovatnim. To naravno važi i za ajkule, kojih smo svakodnevno viđali po 500, 600 - priča Lizarazu i otkriva otkud njegova želja za ronjenjem:

- Otac mi je bio ronilac i počeo sam sa desetak godina. To je jedini sport u kom moram biti miran, gledam na to kao na neki oblik meditacije. Vež dugo ronim s ajkulama, ali idem psotepeno jer je impresivno. Prvi put vidim velike primerke poput čekićare od pet metara ili tigraste od četiri metra. Ponekad su baš blizu, dodiruju vas, trljaju se o vas da bi vas malo testirali. Morate biti vrlo mirni jer ih privlači ako osete da postoji napetost. Moram da kažem da je ovo bio sjajan susret i sjajno iskustvo.

Lizarazu je otkrio i zbog čega je odlučio da napravi serijal o ajkulama.

- Želim da razjasnim da je ova životinja veoma važna za prehrambeni lanac i da može da živi sa ljudima sve dok to ne narušava njihov ekosistem. Problem je što želimo da zauzmemo sva područja ne mareći za životinje koje tamo žive. Želim da promenim sliku koju imamo o ajkulama, pogotovo što se ova životinja kolje zbog peraja. Voleo bih da upotpunim serijal tako što ću vam približiti kitove. Susret sa životinjama je neverovatan!

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track