SADA JE BAR SVIMA JASNO: Sergej, Tadić i Mitar ne mogu da igraju zajedno, Srbija je sa njima spora, inertna i predvidiva
Foto: @starsport

komentar

SADA JE BAR SVIMA JASNO: Sergej, Tadić i Mitar ne mogu da igraju zajedno, Srbija je sa njima spora, inertna i predvidiva

Fudbal -

Novi selektor moraće da odluči hoće li da u startnih 11 ima tim ili skup dobrih individualaca

Sergej Milinković Savić i Dušan Tadić ne mogu zajedno! Ako se njima dvojici doda i Aleksandar Mitrović, onda Srbija deluje sporo, intertno i predvidljivo. Totalna antipropaganda modernog fudbala, baš onako kako je izgledalo u okršaju sa Škotskom, posle kojeg su "orlovi" ostali bez Evropskog prvenstva koje nismo videli 20 godina.

foto: EPA

Mnogi ljubitelji fudbala i navijači fudbalske reprezentacije Srbije posle debakla i poraza od Škotske na penale setili su se sa setom Slavoljuba Muslina. Poslednjeg srpskog selektora koji je odveo reprezentaciju na jedno veliko takmičenje, a posle toga bio smenjen.

foto: Fss.rs

Već duže vreme među srpskim novinarima koji prate domaći fudbal, posebno reprezentaciju, provejava mišljenje da Sergej Milinković Savić i Dušan Tadić, jednostavno ne mogu da igraju zajedno. Odnosno mogu, ali onda reprezentacija ne može da očekuje vrhunski rezultat, jer je protivnik lako zaustavlja, dobija dubinu, svestan da ne postoji brzina u našem timu. A, ona, brzina, je danas ključ svega u modernom fudbalu.

foto: Starsport©

Kada se njima dvojici doda centarfor tipa "sidraša" Aleksandra Mitrovića, onda dobijamo ono što nam se desilo protiv Škotske, ili protiv Rusije na startu Lige nacija, kada smo ubedljivo poraženi u Moskvi rezultatom 1:3. Kada smo razbili Norvešku, Sergej Milinković Savić ušao je u igru sa klupe, deset minuta pre kraja i doneo preokret.

foto: Starsport©

Tako Srbija prestaje da bude tim, već samo skup dobrih individualaca. Mnogi će se pitati, pa kako Tadić i Milinković-Savić deluju tako moćno u Ajaksu i Laciju. Pa, zato što tamo igraju u jednom sistemu, koji iz njih izvlači ono najbolje i gde su uvek u pokretu, u ofanzivnom i defanzivnom manevru.

foto: Starsport©

Zašto je Ljubiša Tumbaković pristajao na ovaj kompromis zarad taktike, na koji nije hteo da pristane Slavoljub Muslin, zna samo on.

Poražavajuće činjenice

Nijedna selekcija na velikom takmičenju

Ono što je posebno zanimljivo, a tiče se FSS, svih reprezentativnih selekcija, jeste što nijedna u godini pandemije koronavirusa nije izborila plasman na neko veliko takmičenje. A reprezentacija pokleknula je u odlučujućem meču protiv Škotske, mlada je ostale bez EP, a omladinska je i bez mogućnosti da se bori za EP, jer su otkazani svi kvalifikacioni turniri. Takmičenje nisu imali ni kadeti. Od klubova, jedino je Crvena zvezda izborila plasman u Ligu Evrope. Poražavajući podaci za srpski fudbal.

Frapantan podatak

Bez pobede kod kuće u 2020.

Neverovatan je podatak da je fudbalska reprezentacija Srbije pod vođstvom Ljubiše Tumbakovića na svom terenu, znači kod kuće, pobedila samo selekciju Luksemburga!!! I taj je trijumf izvojevan na mišiće 14. novembra 2019, rezultatom 3:2. "Orlovi" u 90 regularnih minuta nisu savladali bilo koga u 2020, jer i Norvešku su dobili tek u produžetku, u gostima.

Pre mesec dana Mađarska je slavila usred Beograda, a Orlovi večeras (20.45) imaju priliku da se osvete u Budimpešti u meču Lige nacija. Kvota na dvojku je 2,80, kec je 2,70, iks 2,90, a na 3+ 2,70. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Mađarska - Srbija.

Kurir sport/A. Radonić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track