FIFA PODRŽALA REFORMU ŽENSKOG FUDBALA Infantino: Nijedna igračica ne sme biti u nepovoljnom položaju zbog trudnoće! (FOTO)
Foto: Profimedia

ŽENSKI FUDBAL

FIFA PODRŽALA REFORMU ŽENSKOG FUDBALA Infantino: Nijedna igračica ne sme biti u nepovoljnom položaju zbog trudnoće! (FOTO)

Fudbal -

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) podržala je predložene reforme za zaštitu fudbalerki i trenera.

Među reformama su neke ključne mere, poput obaveznog porodiljskog odsustva od 14 nedelja, tokom kog će fudbalerke primiti finansijsku naknadu u iznosu od dve trećine svoje plate prema trenutnom ugovoru.

"Nakon nedavnog fenomenalnog rasta i neviđenog uspeha Svetskog prvenstva u Francuskoj, ženski fudbal ulazi u sledeću fazu razvoja. Moramo usvojiti regulatorni okvir koji je primeren i prilagođen potrebama ženskog fudbala", rekao je Đani Infantino, predsednik FIFA.

Đani Infantino
Đani Infantinofoto: Profimedia

Između ostalog, nakon povratka na posao, klubovi moraju ponono angažuju igračice i da im pruže odgovarajuću medicinsku i fizičku podršku.

"Nijedna igračica ne sme biti u nepovoljnom položaju zbog trudnoće, a reforme će takođe pružiti veću zaštitu pri zapošljavanju žena u fudbalu", navodi FIFA i dodaje da su odobrena nova pravila za bolju zaštitu položaja fudbalskih trenera.

"Treneri imaju jednu od vitalnih ulogu u fudbal, ali u istoriji su ostali izvan fudbaloskog regulatornog okvira. Morali smo da uklonimo tu prazninu i da prepoznamo ključnu ulogu koju imaju",, rekao je Infantino.

Nova pravila sada postavljaju minimalne standarde za trenerske ugovore i pružaju veću jasnoću o sadržaj u ugovora o radu.

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track