IVKOVIĆ JE JEDINI NA SVETU KOJI JE 2 PUTA ODBRANIO PENAL MARADONI Kladili smo se u 100 dolara, nije smeo da me gleda u oči (VIDEO)
Foto: Printskrin

Čuvena utakmica

IVKOVIĆ JE JEDINI NA SVETU KOJI JE 2 PUTA ODBRANIO PENAL MARADONI Kladili smo se u 100 dolara, nije smeo da me gleda u oči (VIDEO)

Fudbal -

Svetsko prvenstvo 1990. godine u Italiji ostaće upamćeno i po četvrtfinalnoj utakmici između Jugoslavije i Argentine.

Iako sa igračem manje naš nacionalni tim je stigao do penala, ali je dalje prošla Argentina. Iako je Dijego Maradona promašio penal.

Zasluge za to idu na ruku golmana Tomislava Ivkovića.

Nekadašnji čuvar mreže Dinama iz Zagreba, njegovog imenjaka iz Vinkovaca, Crvene zvezde, Sportinga i mnogih drugih klubova, jedini je golman na svetu koji može da se pohvali da je dva puta odbranio penal Maradoni.

Prvi put je to učinio kao golman Spartinga protiv Napolija 1989. godine u Kupu UEFA, a zatim i godinu dana kasnije u pomenutoj utakmici.

– Oba puta sam bio siguran da ću mu obraniti jedanaesterac. Igrači Sportinga i igrači reprezentacije bivše Jugoslavije govorili su mi da sam lud. Zanimljivo je da je svaki put, od ta dva, šutirao u suprotni ugao - rekao je Ivković za Večernji list.

Ivković je pričao i o opkladi sa Maradonom.

- Da, kladili smo se na utakmici Sporting – Napoli u Kupu Uefa, te 1989. godine. Kladili smo se u 100 dolara da ću mu obraniti. Dobio sam okladu, ali i njegov dres na poklon. Ponudio sam mu okladu i 1990., ali je odbio – rekao je Ivković.

O obranjenom penalu na SP-u, Ivković je jednom prilikom rekao:

– Nije smeo da me gleda od straha. Rekao sam mu da znam gde će da šutira i da ću mu obraniti. Zvao sam ga “Diego, Diego”, ali on nije reagovao. Bio je koncentrisan na loptu. Ponovio sam mu da znam šta će da uradi. Napravio sam fintu, krenuo u levu, pa u desnu stranu i opet ga nadmudrio.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track