STARI LAGATOR ODLAZI U ISTORIJU:Loznica odigrala poslednju utakmicu na Gradskom stadionu FOTO
Foto: Kurir / T.Ilić

VELIKI PLANOVI

STARI LAGATOR ODLAZI U ISTORIJU:Loznica odigrala poslednju utakmicu na Gradskom stadionu FOTO

Fudbal -

Utakmica koju su fudbaleri Loznice odigrali sa Dinamom iz Vranja bila je verovatno poslednji prvoligaški takmičarski meč na Gradskom stadionu na Lagatoru.

Dosadašnja kuća lozničkog fudbala odlazi u istoriju, a na gotovo istoj lokaciji će posle rušenja postojećeg biti sagrađen novi stadion po UEFA 4 standardima kapacitet do 8.500 mesta.

foto: Kurir / T.Ilić

Loznica se našla u grupi srpskih gradova u kojima će nići novi stadioni, a nedavno je Odeljenje za planiranje lozničke gradske uprave izdalo građevinsku dozvolu za izgradnju tog objekta. Stari ljubitelji loptanja u Loznici znaju ono što je zapisano i u monografiji kluba da je prvo fudbalsko igralište bilo je preko puta stare železničke stanice, a onda se prešlo na prostor kod današnje Sokolane, tamo gde je sada centar grada. Loznica je kasnije na Lagatoru imala fudbalsko igralište sa betonskim tribinama i tu je dugo vojevala i igrala sa promenjivim uspehom. Onda je pre malo više od tri decenije, tačnije krajem aprila 1989. počela izgradnja novog stadiona.

Zapadne tribine sa dve hiljade mesta, sa pokrivenim središnjim delom i svečanom ložom, završene su naredne godine, a kompletno opremljene 1996. Paralelno je, od 1994. do 1997, u drugoj fazi radova rađena i istočna, kompletno pokrivena tribina sa dve hiljade mesta dok su sever i jug ostali bez prostora za navijače.

foto: Kurir / T.Ilić

Na južnoj strani su urađeni temelji za tribinu koja nikada nije podignuta. Kvalifikaciona utakmica za prvenstvo Evrope omladinskih selekcija između Jugoslavije i Izraela bila je prva zvanična međunarodna utakmica odigrana posle izgradnje. Sastajala se Loznica sa mnogim rivalima na Lagatoru, sredinom devedesetih nekoliko godina igrala u Prvoj B ligi, imala pune tribine, ali nikada kao kada je u sezoni 1995/96 ugostila Crvenu zvezdu u utakmici četvrtfinale kupa SR Jugoslavije . Stadion je bukvalno bio tesan da primi sve koji su želeli da gledaju meč pa je zabeleženo da je utakmici prisustvovalo oko 15.000 najvičaja koji su bili ne samo na krcatim tribinama nego zbijeni i iza golova. Meč je na oduševljenje domaćih pristalica završen remijem, 2:2, a u revanšu je Zvezda bila bolja.

Mnogo je toga upamtio sadašnji stadion, ali će mesto ustupiti novom, modernijem koji će omogućiti Loznici da igra i pod reflektorima. Budući stadion sa pratećim i pomoćnim objektima biće ukupne neto površine od skoro 43 hiljade metara kvadratnih, sa tri portirnice sa biletarnicom površine oko 80 metara kvadratnih, 265 parking mesta za putnička vozila i dva za autobuse, kolski i pešački prilazi kao i zelene površine. Imaće tribinama pokrivene sa sve četiri strane, sa najsavremenijim reflektorima i kompletnom pratećom infrastrukturom. Loznica će moći da bude sportski centar ovog dela Srbije gde će se održavati i međunarodne utakmice, a priča će biti kompletirana kada bude urađen i atletski stadion što je takođe u planu.

foto: Kurir / T.Ilić

Inače, poslednje kolo jesenje polusezone na Lagatoru je ponovo donelo kišu golova, a Loznica i Dinamo su remizirali rezultatom 3:3 (2:0). Vodili su domaći tri puta, ali su gosti stizali rezultat i na kraju odneli bod.

Kurir sport / T.Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track