KARIJERA OBELEŽENA KONTROVERZAMA Ko je sudija koji je izazvao HAOS: Hteo da izvrši SAMOUBISTVO, nema utakmice koju nije zabrljao!
Foto: Profimedia

promašio profesiju

KARIJERA OBELEŽENA KONTROVERZAMA Ko je sudija koji je izazvao HAOS: Hteo da izvrši SAMOUBISTVO, nema utakmice koju nije zabrljao!

Fudbal -

Rumunski sudija Sebastijan Koltesku našao se u središtu nezapamćenog skandala.

Koltesku je na rasnoj osnovi uvedio pomoćnog trenera Bašakšehira Pjera Veba na meču Lige šampiona protiv Pari Sen Žermena, zbog čega je utakmica na "Parku prinčeva" prekinuta sredinom prvog poluvremena.

Pomoćni trener turskog tima dobio je crveni karton, a četvrti sudija Koltesku ga je u razgovoru sa glavnim arbitrom nazvao "crncem".

"Onaj crni tamo. Idi proveri koje taj. Onaj crnac, nenormalno se ponaša", rekao je Rumun.

Igrači turskog tima čuli su ovaj razgovor i na terenu je nastao opšti haos. Nakon burne rasprave utakmica je prekinuta i biće nastavljena danas od 18.55, a sudija iz Rumunije je suspendovan i UEFA je pokrenula hitnu istragu protiv njega.

Ko je zapravo Sebastijan Koltesku?

Reč je o sudiji koji je svojim odlukama često podiza prašinu u fudbalskoj javnosti. Njegovu karijeru obeležile su brojne kontroverze.

Pre samo dve nedelje napravio je haos na meču između Gaz metana i Steaue. Nakon utakmice bivši sudija Adrian Porumboiu je za svog kolegu rekao:

"Cela karijera mu je ispunjena crnilom. Možda je nekada imao talenat, ali trebalo je da izabere drugu profesiju, muziku ili ples. Sudija mora da bude nepristrasan, a ne postoji utakmica na kojoj on nije imao direktan uticaj na rezultat".

foto: Profimedia

Vlasnik Steaue Điđi Bekali je 2015. godine zahtevao da se Koltesku isključi iz sudijske organizacije nakon kontroverznih odluka na meču protiv Astre.

"Treba ga izbaciti, ja bih bio bolji sudija od njega", rekao je tada Bekali.

Koltesku je 2007. godine kažnjen premeštanjem u niži rang takmičenja zbog spornih odluka. Zbog toga je godinu dana kasnije navodno pokušao da oduzme sebi život - hteo je da skoči kroz prozor.

"Nazvao sam porodicu i rekao im da ostanu mirni, ali ipak su došli kod mene i provalili u stan. Došla je policija, hitna pomoć i vatrogasci, onda sam se razljutio i otišao na prozor. Rekao sam im da ne želim publiku i oni su napustili stan", priznao je Koltesku jednom prilikom.

Nakon najnovijeg skandala nema sumnje da je sudijska karijera ovog 43-godišnjeg Rumuna završena.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track