Zvezda dočekuje Bordo

Opet Francuzi

Zvezda dočekuje Bordo

Fudbal -
Crveno-beli drugu godinu za redom igraju protiv predstavnika Francuske

Crvena zvezda će u poslednjoj rundi kvalifikacija za Ligu Evrope igrati protiv ekipe Bordo iz Francuske. Crveno-beli su domaćini u prvom meču 23. avgusta, a revanš je sedam dana kasnije.

Bordo je klub sa velikom tradicijom u Francuskoj, osnovan je još 1881. godine, i spada u veliku četvorku tamošnjeg fudbala zajedno sa Olimpikom iz Marselja, Lionom i Pari Sen Žermenom. Član kluba iz zemlje galskih petlova je i bivši igrač Crvene zvezde, Vujadin Savić, koji je trenutno na pozajmici u Dinamu iz Drezdena.

Bordo je klub sa velikim brojem trofeja – šest puta bio je prvak Francuske, po tri puta osvajao Kup, Liga kup i Trofej šampiona. Poslednji put prvak je bio 2009, kada je imao sjajan tim predvođen Kavenagijem, Šamakom, Vendelom i izvanrednim Joanom Gurkufom, koje je sa klupe predvodio Loran Blan. Bila je to kruna trogodišnjeg perioda u kojem su osvojili pet trofeja u Francuskoj.Današnju ekipu predvode Joan Gufran i David Belion, poljski reprezentativac Ludovik Obranijak, a kapiten je Jaroslav Šlašil, iskusni Čeh koji je u mlađim danima igrao finale Lige šampiona sa Monakom.Trener ekipe je Fransoa Žile, koji je u klubu od 2011, a dotle je vodio Sošo i Lens.Bordo je prošle sezone završio Ligu 1 na petom mestu, 21 bod ispod šampiona Monpeljea, a bod iznad Zvezdinog prošlogodišnjeg dželata Rena.Prvu utakmicu u novoj sezoni Žirondinci igraju u subotu, kao gosti Evijana. Prvi meč igraće se na "Marakani" 23. avgusta, dok je revanš zakazan sedam dana kasnije na stadionu "Šaban Dalma".Crveno-beli su prošle sezone igrali sa francuskim klubom sličnih kvaliteta i tada ispali od Rena porazom 0:4 u gostima.

“Dobili smo jednog od najtežih protivnika, uz Sporting iz Lisabona. Šta da se radi, nazad ne možemo, a čekaju nas dva teška meča, pravi evropski ispiti koji će sigurno biti teški i izazovni za mladu ekipu, kakvu imamo. Danas smo dobili teškog protivnika ali mi smo Zvezda. Nikoga se bojimo, verujemo u sebe, daćemo više od maksimuma na terenu i tražiti šansu da prođemo dalje. Sada smo iskusniji za jednu tešku utakmicu, imamo više samopouzdanja i znamo da možemo. Siguran sam da ni Francuzima nije svejedno jer dolaze pred 50.000 vatrenih navijača, na našu Marakanu. Moram i da istaknem da je za ovu mladu ekipu eventualni plasman u Ligu Evrope ravan podvigu. To sam mislio i pre nego što smo dobili protivnika, a sada će to biti još teže. Ipak, Zvezda se nikada ne predaje, borićemo se do kraja”, rekao je Robert Prosinečki za zvaničan klupski sajt.

Bordo:Datum osnivanja: 1. oktobra 1881.Stadion: Šaban Dalma, kapaciteta 34.850 mestaBoje: Tamno-plavaTrener: Fransis ŽiloGolmani: Abdulaj Keita, Sedrik Karaso, Ažbe Jug, Kevin OlimpaOdbrana: Mišel Sijani, Enrike, Ludovik Sane, Matju Šalme, Florijan Maranž, Mariano, Mark Planus, Benoa TremulinasSredina terena: Ludovik Obranijak, Landri N'Guemo, Fahid Ben Kalifalah, Žusi, Andre Poko, Jaroslav Plašil, Nikola Moris Belaj, Abdu Traore, Gregori SertićNapad: Joan Gufran, David Belion, Šeik Diabate, Henri Savije, Antoni Modest

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track