ZVEZDO, BUGARI SU UZ TEBE, NEKA BUDE TREĆA SREĆA: Iz Sofije Blagoj Georgijev - i danas se nerviram zbog Dide i Milana!
Foto: Printskrin Instagram

podrška iz bugarske

ZVEZDO, BUGARI SU UZ TEBE, NEKA BUDE TREĆA SREĆA: Iz Sofije Blagoj Georgijev - i danas se nerviram zbog Dide i Milana!

Fudbal -

Bugarski internacionalac žali zbog publike i tvrdi da nije korone, da bi stadion bio dupke pun i da se Italijani ne bi lepo proveli

Bugarin Blagoj Georgijev bio je učesnik velike utakmice između Crvene zvezde i Milana pre 15 godina u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Imao je i fantastičnu priliku na San Siru za gol, što je detalj koji mu i danas, kako sam kaže kida živce, ali sa kojim mora da živi.

- Još se nerviram zbog te prve utakmice u Milanu. Mogli smo da ih dobijemo na San Siru, samo da sam ja dao gol. Bili su nespremni, videlo se to na terenu, međutim, mi smo ih previse respektovali. Stvarno su to bila velika imena svetskog i evropskog fudbala poput Kake, Inzagija, Pirla… U drugoj utakmici, nismo imali šanse, jer su se oni već bili dobro spremili i tačno su znali gde će nas udariti – priča za Kurir Blagoj Georgijev iz Sofije i nastavlja:

Blagoj Georgijev
foto: Starsport

- Imao sam u petom minutu veliku šansu, ali Dida je odbranio. Ja sam loptu već video u golu. Mnogo sam razmišljao, a to nije dobro. Trebalo je da šutnem u bliži golmanov ugao, ali sam promenio i šutirao u dalji. Nažalost, Dida je odbranio i postao junak utakmice. Ali šta da radiš... Bio sam mnogo ljut na sebe. U svlačionici mi niko ni reč nije rekao, svi su me bodrili. Da sam dao taj gol ubeđen sam da bi bilo drugačije na kraju, sigurno ne bismo izgubili.

Milan trenutno deluje kao moćna ekipa sa Zlatanom Ibrahimovićem i još nekoliko sjajnih fudbalera, međutim nije ni Zvezda bez šansi.

- Milan je sada kao ranjeni lav, jer su izgubili u prvenstvu. A, takvi protivnici su uvek najteži. Igraju sjajno, imaju Ibrahimovića. Ne verujem da ih je poraz u Seriji A mnogo uzdrmao. Crvena zvezda je imala zimsku pauzu i to može da bude problem. Znam da će biti teško, ali nema se pokažu momci. Ako se ne varam, ovo je treći put u istoriji da igraju Zvezda i Milan, a mi do sada nismo imali uspeha. Neka bude treća sreća za Zvezdu!

Dejan Stanković
foto: Www.crvenazvezdafk.com/Nikola Mitić

Blagoj Georgijev veruje u Dejana Stankovića i njegovu taktiku za četvrtak.

- Gledao sam Crvenu zvezdu tokom jesenjeg dela sezone, nekoliko utakmica. Često dolazim u Beograd, u Srbiji imam dosta prijatelja. Ekipa mi deluje baš dobri, popunjena kvalitetno na svim mestima, videlo se to po rezultatima koji su ostvareni u grupnoj fazi Lige Evrope. Dejan Stanković je odličan trener, iako mlad. Nadam se da može iznenaditi daleko iskusnijeg kolegu koji vodi Milan. Stanković zna kako Italijani razmišljaju. Ako bude navijača na stadionu, makar i u minimalnom broju, ubedjen sam da će Crvena zvezda sigurno pobediti. Sa njima i bez njih nije isto igrati. Zvezda je sa Delijama tri puta jača, a igračima Milana nikako ne bi prijala pesma i huk sa tribina Marakane.

Delije
foto: Starsport©

Da je kojim slučajem dozvoljeno prisustvo publike na stadionu, Georgijev ne ostavlja dilemu da li bi se našao na stadionu „Rajko Mitić“.

- Šteta zbog korone, prava šteta. Stadion bi bio pun! Svi znamo koliko Srbi vole Zvezdu. Pre 15 godina, Marakana je bila ispunjena do poslednjeg mesta, nas su navijači ispratili aplauzom, iako smo izgubili. Naježiš se kad čuješ njihovu pesmu. Sigurno bih bio na stadionu da nema korone, niko me ne bi sprečio da dođem i navijam za Zvezdu protiv Milana. Bio bih u Beogradu 100 odsto! Ovako, navijaću pored TV ekrana. Očekujem da bude 0:0, ili 1:0 za nas, za Zvezdu!

Pošto nam je otkrio da često dolazi u Beograd, pitali smo Georgijeva da li je ostao u kontaktu sa nekim od fudbalera Crvene zvezde.

- Viđam se sa Piksijem Kovačevićem i sa Milankom Raškovićem. Sa njima sam zajedno igrao za Crvenu zvezdu i sve ovo vreme smo ostali u sjajnim odnosima. Pored njih, imam dosta prijatelja u Beogradu i Srbiji koji nisu iz sveta fudbala. Ljudi moji, Beograd mi je na tri sata vožnje od Sofije. Volim taj grad, baš mi je prirastao srcu. Kad ga se uželim, samo sednem u auto i brzo sam u Beogradu. (smeh)

Blagoj Georgijev
foto: REUTERS

Pre dolaska u Crvenu zvezdu Blagoj Georgijev igrao je za španski Alaves. Karijeru je počeo u Slaviji iz Sofije, a posle Zvezde nosio je dres nema;kog Duizburga, ruskih klubova Tereka, Amkara, Rubina i Orenburga, gde ja i okončao karijeru 2017. godine.

- Sezona u Crvenoj zvezdi je najbolja u mojoj karijeri! Uzeli smo duplu krunu, bili dominantni u odnosu na Partizan, koje smo dobijali u derbijima. Zvezda je Zvezda! Crvena zvezda je institucija! To sam kao stranac video u tih godinu dana igranja. Bivši evropski i svetski prvak! Takve navijače, kakve ima Crvena zvezda, nigde na svetu nisam video!. Malo je reći da su najbolji na svetu. Unikatni su, neponovljivi, posebni… O Crvenoj zvezdi mogu da pričam dugo i to samo u superlativima.

Razgovor sa Georgijevom vodili smo na srpskom jeziku, a Blagoj ga fantastično govori, upotrebljava padeže, čak zna i sleng…

- Ha, ha, ha… Gde god sam igrao, uvek je oko mene bilo Srba! Rekoh vam, imam ogroman broj prijatelja u Srbiji. Plus, to je sličan jezik mom maternjem bugarskom, tako da se odlično razumemo.

Četiri godine prošle su od kada je prestao da igra fudbal. Interesovalo nas je šta danas radi Blagoj Georgijev, čime se bavi.

- Odmaram. (smeh) Imam nekoliko svojih biznisa i zadovoljan sam. Imam školu fudbala koju sam otvorio pre manje od godinu dana i uživam sa decom. Zdrav sam u ovo teško vreme i to je najvažnije.

Blagoj Georgijev otkriva da će komšije Bugari navijati za Crvenu zvezdu protiv Milana.

- Naravno. To se ne dovodi u pitanje. Većina Bugara voli Zvezdu i Srbiju i normalno je da budemo uz naše komšije. Lično, uvek ću biti uz Zvezdu. Ja sam zvezdaš, osetio sam tu strast koju ima taj veliki klub, znam šta to znači – sa posebnom emocijom završava razgovor Georgijev.

Kurir sport / Aleksandar Radonić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track