ŽIVOT SE VRAĆA U NORMALU Izraelski navijači prvi put na stadionima od početka pandemije
Foto: Profimedia

sjajna vest

ŽIVOT SE VRAĆA U NORMALU Izraelski navijači prvi put na stadionima od početka pandemije

Fudbal -

Izraelskim navijačima dozvoljeno je da se vrate na fudbalske stadione ovog vikenda, prvi put od početka pandemije pre godinu dana.

Vlasti su dozvolile da dodje da navija 1.500 ljudi, ali ne i mladji od 16 godine koji se ne mogu vakcinisati.

Tokom pandemije nastavljena su profesionalna sportska nadmetanja, ali gledalaca nije bilo, podsećaju izraelski mediji.

Utakmice su sada održane u Tel Avivu, Jerusalimu, Haifi, Nataniji i Kirjat Šmoni, a mogli su da udju samo navijači koji imaju zelene propusnice, odnosno dokaz da su vakcinisani ili da su se oporavili od kovida-19.

Neki navijači su kritikovali odluku da se dozvoli prisustvo samo 1.500 ljudi na stadionima izgradjenim za desetine hiljada gledalaca i da se ne dozvoli da dodju i deca.

Izrael postepeno ukida restrikcije uvedene zbog pandemije jer broj novozaraženih opada.

Veliko poboljšanje tokom poslednja dva meseca pripisuje se uspešnoj kampanji vakcinacije.Uspeh je postignut uprkos tome što su se pojavili zarazniji sojevi virusa.

Otvaranje pozorišta počelo je pre nekoliko nedelja, ali ne u punom kapacitetu.

Izraelski TV Kanal 13 je, pozivajući se na zvaničnike, objavio da trenutna situacija uliva najviše nade od početka pandemije i da će, ako se pozitivan trend nastavi, Izraelci krajem marta moći da slave jevrejski praznik Pashu bez ograničenja.

Veći deo ekonomije otvoren je u prošlu nedelju, uključujući restorane, kafee, škole za učenike od sedmog do desetog razreda u područjima gde je stopa infekcije niska, sale za dogadjaje, turističke atrakcije i hotele.

Fakulteti i verske škole otvorene za vakcinisane ili oporavljene od bolesti i propisi o okupljanjima i molitvama su ublaženi.

Takodje je odlučeno da se ublaže restrikcije na medjunarodna putovanja i kontroverzna komisija ne odredjuje više ko može da udje ili izadje iz zemlje.

Prema najnovijim podacima Ministarstva zadravlja više od pet od 9,3 miliona Izraelaca je primilo najmanje jednu dozu vakcine, uključujući više od četiri miliona onih koji su primili obe.

Od početka pandemije zabeleženo je preminulih 800.000 slučajeva zaraze, a broj preminulih je gotovo 6.000.

Pozitivnost testova sprovedenih u petak je bila 2,9 odsto, od preko 84.000 testiranih 2.386 je bilo pozitivno.

I Arsenal i Totenhem su daleko od Lige šampiona, ne ide im ove sezone, s tim što su Pevci pred derbi Severnog Londona (17.30) vezali tri pobede, i u boljem su momentu od Tobdžija. Kvota na keca i dvojku je ista – 2,70, dok je na iks 3,15. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Arsenal – Totenhem.

Kurir sport/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track