VAR STIŽE U SRBIJU: Uvršten u pravila igre, evo šta će se njime proveravati
Foto: AP

POČELA PREDAVANJA

VAR STIŽE U SRBIJU: Uvršten u pravila igre, evo šta će se njime proveravati

Fudbal -

Posle višegodišnjeg čekanja, VAR tehnologija je konačno stigla u Srbiju i od jeseni, u sezoni 2021/22. biće korišćena na stadionima u našoj zemlji.

Fudblaski savez Srbije ovih dana je započeo sa implementiranjem nove tehnologije, a fudbaleri i stručni štab TSC-a iz Bačke Topole su imali prvo predavanje, objavio je FSS.

Osnovni dokumenti koji regulišu primenu i korišćenje VAR sistema na fudbalskim utakmicama su VAR protokol (sastavni deo Pravila igre) i VAR priručnik, namenjen pre svega sudijama, ali i svima koji žele da upoznaju filozofiju ovog sistema.

Na sajtu srpske kuće fudbala objavljena su i osnovna načela primene VAR sistema koji je i zvanično uvršten u pravila igre u srpskom fudbalu za sledeću sezonu. utakmica

- Upotreba VAR-sistema na fudbalskim utakmicama bazira se na nizu načela, pri čemu se sva načela moraju primenjivati na svakoj utakmici u kojoj se upotrebljava VAR-sistem:

Njukasl, Totenhem, VAR
foto: AP

*VAR sudija je član sudijskog tima sa nezavisnim pristupom video-snimku utakmice koji može pomoći sudiji samo u slučaju „jasne i očigledne greške“ ili „propuštenog ozbiljnog incidenta“, a koji se odnosi na sledeće situacije:

a. Pogodak/nema pogotka

b. Kazneni udarac/Nema kaznenog udarca

c. Direktan crveni karton (ne drugi žuti karton/opomena)

d. Pogrešan identitet (kada sudija pokaže žuti karton ili isključi pogrešnog igrača ekipe koja je načinila prekršaj)

Sudija uvek mora da donese odluku, tj. sudiji nije dozvoljeno da odloži odluku pa da potom pomoću VAR-sistema donese odluku.

Prva odluka koju sudija donese neće biti promenjena osim ako pregled snimka jasno pokaže kako je odluka bila „jasno i očigledno pogrešna“.

Ne postoji vremensko ograničenje za postupak pregleda snimka s obzirom na to da je tačnost važnija od brzine.

Igrači i službena lica ne smeju da okruže sudiju ili da pokušaju da utiču na odluku o pregledu, postupak pregleda ili konačnu odluku.

Ukoliko se igra nastavi nakon incidenta koji se potom pregleda, ne poništavaju se disciplinske mere pokazane/nastale u periodu posle incidenta, čak i ako se prvobitna odluka promeni (osim opomene ili isključenja zbog zaustavljanja obećavajućeg napada ili zaustavljanja očigledne prilike za postizanje pogotka).

S obzirom na to da će VAR-sudija automatski „proveriti“ svaku situaciju/odluku, nema potrebe da treneri ili igrači zahtevaju „pregled“ snimka.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track