Tito vraća titulu u Barselonu

Tito vraća titulu u Barselonu

Fudbal -
Viljanovin glavni zadatak u sezoni pred nama biće da titulu prvaka Španije vrati iz Madrida u Barselonu

Malo je trenera debitanata na svetu koji će već na početku morati da se nose sa nasleđem prethodnika kao što je to slučaj sa šefom stručnog štaba Barselone, Titom Viljanovom.

Ipak, Viljanova je prethodnih godina imao priliku makara da "oseti barut" kao pomoćnik Pepa Gvardiole, čoveka u čije je cipele uskočio po završetku prošle sezone.

Viljanovin glavni zadatak u sezoni pred nama biće da titulu prvaka Španije vrati iz Madrida u Barselonu.

"Tito je do sada, bio u senci Gvardiole, koji je ipak nosio najveći teret na svoji leđima. Sada je došlo vreme da on povede tim u nove pobede. Sve oči su uprte u njega, ali on dobro zna šta su zahtevi u ovako velikom klubu", rekao je fudbaler Barselone Havijer Maskerano.

Iako je bio "samo" pomoćni trener Barselone, Viljanova je već imao priliku da uđe u klinč sa rivalskim šefom struke iz Reala, Žozeom Murinjom.

Portugalac mu je prošle godine, tokom meča Superkupa dva najveća španska rivala, gurnuo prst u oko, ali mu Viljanova nije ostao dužan i uzvratio je šamarom.

Njih dvojicu očekuje novi okršaj u dvomeču Superkupa, 23. i 29. avgusta.

Prošle sezone Real je nadmoćno osvojio titulu prvaka Španije sa 100 bodova i 121 postignutim golom. Kraljevski klub tako je prekinuo trogodišnju dominaciju Barselone u Primeri.

Murinjo se nedavno, na sebi svojstven način, izvinio kolegi iz Barselone.

"Naravno da nije trebalo da mu gurnem prst u oko. Ipak, iza celog tog incidenta postoji priča, odnosno razlog zašto sam izgubio kontrolu. Između Tita i mene nema problema. Srećom, to je sada završena priča i nadam se da u budućnosti neće biti sličnih incidenata", objasnio je Portugalac.

Viljanova je obećao da će se lepo ponašati i truditi da susret sa Murinjom prođe bez problema.

"Umoran sam od priča o prošlogodišnjem incidentu sa Murinjom", dodao je mladi stručnjak.

Viljanovin prethodnik, Gvardiola uglavnom je ingnorisao česte "otrovne strelice" koje je Murinjo slao u pravcu giganta sa Nou Kampa.

Murinjo i Viljanova su se prvi put sreli još 1998. godine u Kupu Katalonije. Tada je Portugalac menjao Luja van Gala na klupi Barselone, a Viljanova je igrao za Ljeidu i postigao gol iz slobodnog udarca.

"Bio je pedantan, stalno je obraćao pažnju na detalje i na stvari koje mi nismo videli. Još tada su saigrači mogli da pretpostave da će Tito biti trener. Ipak, niko nije očekivao da će dogurati do Barselone. Tito mora da bude svoj, ne sme da imitira harizmatičnog Gvardiolu", kazao je Viljanovin bivši saigrač iz Ljeide, Đordi Esteve.

Prošle sezone Barselona je osvojila Svetsko klupsko prvenstvo, Superkupove Španije i Evrope, kao i Kup Kralja, a Lionel Mesi je postigao čak 73 gola.

"Pokušaćemo da nadogradimo ono gde smo stali prošle sezone. Znam da će biti teško, jer navijači će od nas tražiti samo pobede", zaključio je Viljanova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track