MUJO, SREĆAN ULAZAK U DEVETU DECENIJU: Legendarni napadač Partizana proslavio 80. rođendan
Foto: FK Partizan

Jubilej

MUJO, SREĆAN ULAZAK U DEVETU DECENIJU: Legendarni napadač Partizana proslavio 80. rođendan

Fudbal -

Crno-belu opremu je zadužio sa 20 godina, kao perspektivni fudbaler lokalne ekipe FAP iz rodnog Priboja, a Humsku napustio kad mu je bilo 29, i to kao najefikasniji fudbaler u 24 godine dugoj istoriji Partizana. Za tih osam godina, u periodu od 1961. do 1969 godine, Mustafa Hasanagić je odigrao 337 utakmica i postigao 355 pogodaka za crno-beli klub.

A danas, kad proslavlja jubilarni 80. rođendan, on je i dalje najproduktivniji centarfor kojeg je Partizan ikad imao, jer niko posle njega u ličnoj statistici nema veći broj postignutih golova od broja odigranih utakmica.

Tokom njegovog boravka u klubu crno-beli su se okitili sa tri titule šampiona države (1962,1963, 1965), i ono što je možda i najvažnije, bio je predvodnik navale Partizana koja je 1966. godine stigla do finala Kupa evropskih šampiona. Te godine je u najjačem evropskom takmičenju postigao šest pogodaka i podelio drugo mesto na listi strelaca sa legendarnim napadačem Mančester junajteda Džonom Konelijem. Inače, revanš meč polufinala protiv „crvenih đavola“ odigran je u Engleskoj baš na današnji dan, kad je domaći tim slavio rezultatom 1:0, ali zbog duplo veće pobede u Beogradu Partizan je prošao dalje, a Hasanagić dobio jedan od najlepših poklona u životu – plasman u veliko finale.

Zbog povrede kičme 1968. godine nije bio deo reprezentacije Jugoslavije na Evropskom prvenstvu u Italiji gde je zauzeto istorijsko drugo mesto, a zbog učestalih povreda karijeru je završio sa 30 godina kao fudbaler švajcarske ekipe Šo de Fon sa zabeleženih, za njegove kvalitete, skromnih pet nastupa za nacionalnu selekciju.

Iako visok 180 cm, pamti se njegova neverovatna skok igra u kojoj je bio apsolutno dominantan, ali navijače je, ipak, najviše uveseljavao onim svojim prijemom lopte na grudi i potom volejom u gol protivnika. Levom ili desnom nogom, za njega je bilo svejedno. Tako je bilo i golmanima, jer nisu znali kako da ga zaustave.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track