VEČITI DERBI ZAČET NA VASKRS: Na današnji dan pre 75 godina odigrana prva utakmica između Partizana i Crvene zvezde
Foto: Arhiva/ FK Partizan

75. rođendan

VEČITI DERBI ZAČET NA VASKRS: Na današnji dan pre 75 godina odigrana prva utakmica između Partizana i Crvene zvezde

Fudbal -

Daleke 1946. godine, na hrišćanski praznik Vaskrs, 21. aprila, rođen je „večiti“ derbi.

Toga dana odigrana je prijateljska utakmica između Partizana i Crvene zvezde, naša dva najveća i najpopularnija kluba. Još tada, oba kluba su počela da vode borbu ne samo na terenu, nego i da pridobiju što veći broj simpatizera.

Utakmica je odigrana na stadionu „20. oktobar“ - staro igralište BSK-a, odnosno današnji stadion Partizana. Teren je bio blatnjav i težak za igru, jer je pre utakmice padala kiša. Međutim, loše vreme nije sprečilo gledaoce, a bilo ih je prisutno 9.000, da dođu na stadion i vide igru dva kluba koja su tek bila u usponu.

Partizan je pobedio sa 2:0, golovima Rupnika u 34. i Mihajlovića u 59. minutu.

Dakle, Franjo Rupnik je bio prvi strelac u prvom „večitom“ derbiju, koji je sudio Branko Lalić.

Partizan je nastupio u sastavu: Šoštarić, Brozović, Čolić, Simonovski, Đurđević, Aleksa Atanacković, Mihajlović, Palfi, Rupnik, Bobek i Krnić (Matekalo).

Za Crvenu zvezdu, igrali su: Lovrić, Petrović, Stanković, Đajić (Krstić), Kašanin, Ćirić, Tomašević, Mitić, Jezerkić, Svetozar Atanacković (Pečenčić) i Drenovac.

Iz ova dva sastava, bilo je fudbalera koji su kasnije prelazili u rivalski tabor. Iz Partizana, Palfi i Đurđević su igrali u Zvezdi, dok su Ćirić, Petrović, Jezerkić i Drenovac iz Crvene zvezde, nosili dres Partizana. U prvenstvenim okršajima Jezerkić je bio strelac za oba kluba.

Od tog prvog susreta, ostala je ova požutela fotografija za potsećanje. Oni su počeli zlatnim slovima da pišu istoriju našeg fudbala i začeli taj rivalitet, možda i ne sluteći da će vremenom stvoriti jednu veliku instituciju, zvanu „večiti“ derbi.

Saša R. Petrović / Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track