UEFA ĆE SE TEK POZABAVITI KLUBOVIMA KOJI SU OSTALI U SUPERLIGI: Neće biti kazni za one što su se pokajali na vreme!
Foto: Marina Lopičić

čeferin

UEFA ĆE SE TEK POZABAVITI KLUBOVIMA KOJI SU OSTALI U SUPERLIGI: Neće biti kazni za one što su se pokajali na vreme!

Fudbal -

Evropska fudbalska unija (Uefa) saopštila je danas da neće biti pokrenut nikakav postupak protiv devet ekipa osnivača Superlige Evrope, koji su se povukli iz tog takmičenja.

Klubovi će ipak morati da se odreknu pet odsto zarade, koja bi im pripala na osnovu učešća u evropskim takmičenjima.

Real Madrid, Barselona i Juventus odbili su da potpišu ugovor sa Uefom o "merama reintegracije" i oni će se naći pred disciplinskim telima Uefe, što znači da bi im moglo biti zabranjeno igranje u Ligi šampiona.

Superliga Evrope osnovana je 18. aprila od strane 12 klubova, ali su to takmičenje nakon samo dva dana napustili engleski klubovi, Arsenal, Čelsi, Mančester siti, Mančester junajted, Liverpul i Totenhem.

Ugovor o "reintegraciji" potpisali su i Atletiko Madrid, Inter i Milan.

Devet klubova će zajedno platiti 15 miliona evra, što je Uefa nazvala "gestom dobre volje", u korist dece, omladine i bazičnog fudbala.

Klubovi su prihvatili da budu kažnjeni sa 100 miliona evra ako ponovo pokušaju da igraju u neovlašćenom takmičenju ili sa 50 miliona evra, ako prekrše bilo koje druge obaveze prema Uefi.

"Ovi klubovi su brzo prepoznali svoje greške i preduzeli mere da pokažu svoju naivnost i buduću posvećenost evropskom fudbalu. Isto se ne može reći za klubove koji ostaju uključeni u takozvanu Superligu, a Uefa će se naknadno pozabaviti tim klubovima", rekao je predsednik Uefe Aleksander Čeferin.

Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja