REVOLUCIJA U UEFA: Čeferin želi korenite promene, zalaže se za FAJNAL-FOR u Ligi šampiona 2024!
Foto: Beta

nema nazad

REVOLUCIJA U UEFA: Čeferin želi korenite promene, zalaže se za FAJNAL-FOR u Ligi šampiona 2024!

Fudbal -

Predsednik se zalaže za korenite promene u najelitnijem takmičenju koje bi donele više uzbuđenja i novca

Prvi čovek UEFA Aleksandar Čeferin namerava da izvrši pravu revoluciju u evropskom klupskom fudbalu. Slovenac se nada će se šampion Evrope od 2024. godine dobijati na "fajnal for" turniru, umesto višedecenijskog odigravanja finalne utakmice na neutralnom terenu, sa polufinalima u dva meča.

Aleksandar Čeferin
foto: FS Slovenije

Aleksandar Čeferin je na ovu ideju došao u vreme pandemije koronavirusa, tačnije prošle godine, kada je UEFA u Lisabonu uspešno organizovala turnir "Fajnal ejt" na kojem je učestvovalo najboljih osam ekipa Starog kontinenta.

- Zalažem se za "Fajnal-for"u Ligi šampiona. Moglo bi biti sjajno. I efikasno u pogledu prihoda ako se to dobro uradi. O ovoj ideji razgovaramo, ali nije odlučeno. Nema žurbe. To možemo da odlučimo za godinu dana - rekao je Čeferin za list "L'Ekip" i dodao:

Bajern
foto: EPA/Filip Singer

- Svideo nam se "Fajnal-ejt" prošle godine u Portugalu. Ali "Fajnal 8" trajao je duže od dve nedelje i to je previše. Za "Fajnal-for", posle 2024. godine, postoje prednosti i nedostaci. To može biti fantastičan događaj sa fudbalskom nedeljom dopunjen drugim dešavanjima poput koncerata.

Slovenac je pokušao da bude objektivan, pa je otkrio je i negativne strane vlastite ideje.

- Izgubili bismo mečeve, posebno kod kuće. Televizije bi takođe imale manje mečeva. Postoje finansijska i marketinška pitanja kojima treba upravljati. Postoji računica po kojoj jedan klub koji dođe do polufinala dobija sigurnih nekoliko miliona evra od organizacije utakmice na svom terenu. Taj novac bi budući polufinalisti izgubili - objasnio je Čeferin.

Ogroman pritisak

Popuštanje bogatima

Aleksandar Čeferin zbog borbe sa bogatim klubovima i njihove ideje o zatvorenoj Superligi, želi da im izađe u susret. Oni bi imali pravo da troše novac u određenim količinama, ali bi morali da pristanu na plaćanje takse "poreza na luksuz" po ugledu na Amerikance. Slovenac sa saradnicima želi da spreči monotoniju i stalne trijumfe isključivo bogatih klubova, a jedna od ideja je da se pravilo iz Lige šampiona o registraciji 25 igrača plus fudbalera iz sopstvenih akademija proširi i na domaća prvenstva.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track