TURSKA I GRČKA U KLINČU ZBOG GALATASARAJA: Turci protestovali zbog tretmana fudbalera iz Istanbula na aerodromu u Grčkoj
Foto: Profimedia

igre van terena

TURSKA I GRČKA U KLINČU ZBOG GALATASARAJA: Turci protestovali zbog tretmana fudbalera iz Istanbula na aerodromu u Grčkoj

Fudbal -

Turska vlada je danas pozvala na razgovor grčkog ambasadora u Ankari da mu izrazi protest zbog spora oko testiranja fudbalera Galatasaraja na korona virus u Grčkoj, zbog kojeg su otkazali prijateljsku utakmicu.

Igrači Galatasaraja su juče odleteli iz Istanbula za Atinu, na prijateljski meč protiv grčkog šampiona Olimpijakosa, ali su grčke vlasti tražile da članovi turskog tima budu testirani na korona virus na aerodromu iako su sa sobom imali negativne rezultate testa.

Prema navodima grčkih vlasti, reč je o proceduri nasumičnog testiranja koja se primenjuje na sve putnike. Pošto su članovi turskog tima odbili testiranje, njima nije dozvoljen ulazak u Grčku.

Fudbalski savez Turske je naveo da su igrači tretirani na "neprihvatljiv način", a Galatasaraj se žalio na diskriminaciju.

Turski zvaničnici su "snažno protestovali" na sastanku sa ambasadorom Grčke u Ankari Hristosu Dijamesisu i rekli mu da je ponašanje grčkih vlasti na aerodromu bilo "nezakonito, diskriminatorno i daleko od prijateljskog", javila je agencija Anadolija.

Agencija je navela i da su zvaničnici Turske tražili od Grčke da osigura da nijedan turski tim više ne bude tretiran na takav način.

Grčka i Turska, iako su obe članice NATO-a, imaju dugogodišnje sporove oko granice na moru i prava na eksploataciju minerala u istočnom Medidetarnu, kao i oko prava etničkih i verskih manjina u svakoj od dve zemlje. Tenzije su se rasplamsale prošlog leta kada je Turska poslala brodove da trgaju za nalazištima gasa u vodama za koje Grčka tvrdi da su njene.

Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track