UTAKMICA KOJA NIJE SMELA DA SE IZGUBI: TITO PROTIV STALJINA! Buktao je HLADNI RAT: Jugoslavija je ŠOKIRALA moćne Sovjete! VIDEO
Foto: Printskrin

NA DANAŠNJI DAN

UTAKMICA KOJA NIJE SMELA DA SE IZGUBI: TITO PROTIV STALJINA! Buktao je HLADNI RAT: Jugoslavija je ŠOKIRALA moćne Sovjete! VIDEO

Fudbal -

Na današnji dan, 20. jula 1952. u Helsinkiju, fudbaleri tadašnje Jugoslavije su na Olimpijskom turniru bili akteri utakmice veka.

Za protivnika jugoslovenskoj reprezentaciji koja je na startu savladala Indiju sa 10:1, žreb je odredio reprezentaciju SSSR!

Nije to bio običan fudbalski susret, bilo je to u jeku hladnog rata između Jugoslavije i Sovjetskog Saveza, pa je ceo svet tu utakmicu doživljavao kao megdan Tita i Staljina.

Tito, Staljin
foto: Profimedia

Selektor Aleksandar Tirnanić na svih šest utakmica igrao je sa sledećih 11 igrača ne načinivši ni jednu izmenu: Vladimir Beara, Branko Stanković, Tomislav Crnković, Zlatko Čajkovski, Ivan Horvat, Vujadin Boškov, Tihomir Ognjanov, Rajko Mitić, Bernard Vukas, Stjepan Bobek, Branko Zebec.

Fudbal, Stjepan Bobek

"Plavi" su poveli sa 3:0 i 5:1 ali ni to nije bilo dovoljno za pobedu. Petrov je smanjio na 5:2 a zatim je Vsevold Bobrov, kojeg su zauvek upamtili Vladimir Beara i milioni Jugoslovena koji su prenos utakmice slušali uglavnom preko javnih razglasa (radio aparati bili retki i basnoslovno skupi), dao za redom tri gola.

U produžecima mreže se nisu zatresle i novi susret je zakazan za 22. juli, opet u Tampereu.

Igrači oba tima istrčali su na teren svesni da ne smeju da izgube, a „plave” je na to podsetio Titov telegram „podrške” koji je stigao uoči utakmice. Sovjetski reprezentativci su, prema „Moskovskim novostima”, koje su se prve u SSSR usudile da načnu pomenutu temu tek 1988. godine, dobili direktivu iz Kremlja: „Igrati i pobediti”. Izgubili su sa 3:1, iako su poveli sa 1:0, a iste večeri vraćeni su brodom u Lenjingrad.

Epilog neuspeha je raspuštanje vojnog moskovskog kluba CDKA, koji je činio reprezentaciju, Liga je smanjena za jednu ekipu, a igrači su razbacani po ostalim timovima.

„Plavi” su posle toga savladali Dansku sa 5:3 i u polufinalu Nemačku sa 3:1, a u finalu izgubili su od sjajnog mađarskog tima (Grošič, Buzanski, Lantoš, Božik, Lorant, Zakarijaš, Hidegkuti, Kočiš, Palotaš, Puškaš, Cibor) sa 2:0.

Taj poraz niko im nije uzeo za zlo, a Tito je, po docnijem priznanju nekih reprezentativaca, kompletnoj ekipi, uključujući selektora Aleksandra Tirnanića i trenera Pogačnika dao, kao nagradu za pobedu nad „sovjetima”, po sto dolara.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track