O NJIMA BRUJI CELA EVROPA! KO SU NAVIJAČI LEGIJE KOJI SU HARALI ZAGREBOM: Često ističu parole podrške Srbima na Kosmetu! VIDEO
Foto: Profimedia

opasni momci

O NJIMA BRUJI CELA EVROPA! KO SU NAVIJAČI LEGIJE KOJI SU HARALI ZAGREBOM: Često ističu parole podrške Srbima na Kosmetu! VIDEO

Fudbal -

Uvertira za duel Dinama iz Zagreba i Legije iz Varšave u prvoj utakmici 3. kola kvalifikacija za Ligu šampiona bila je sve samo ne sportska.

Navijači ova dva kluba su se sukobila u jednom kvartu Zagreba i napravili totalni lom.

Ako se ima na umu da su navijači Legije na lošem glasu, onda i ne čude informacije iz Hrvatske. A ukoliko Legija prođe Dinamo, a Crvena zvezda Šerif, onda bi Poljake mogli da vidimo i u Beogradu.

Doduše, teško je zamisliti da će se u Beogradu desiti isto što i u Zagrebu. Srpsku javnost su "kupili" stavom prema Kosovu kao neraskidivim delom Srbije. Često na utakmicama ističu parolu "Kosovo je Srbija", a imali su pre nekoliko godina i ćirilični transparent sa porukom Albancima.

Legija, Navijači Legije, Legija Varšava, Kosovo je Srbija
foto: Printskrin

Navijači Legije važe za one koji prave zaista ludu atmosferu na tribinama. Poput Delija, i oni često ističu parole protiv UEFA, pogotovo zbog prevelikog uticaja novca na fudbal. Njihova čuvena koreografija na jednoj utakmici je predstavljala UEFA čelnike kao svinju obučeno u poslovno odelo sa porukom "Zato što fudbal nije bitan, novac jeste".

Legija, navijači
foto: EPA

Jednu od najupečatljivijih koreografija su napravili pre tri godine. Prostiv Astane u kvalifikacijama za Ligu šampiona, Legijini navijači su ogromnom šetalicom odali počast ubijenima u Drugom svetskom ratu.

Ispod potresne slike na kojoj je dečak sa pištoljem koji mu je u glavi uperio nemački vojnik, postavljena je poruka: "Tokom Varšavskog ustanka 1944. godine, Nemci su ubili 160.000 ljudi, na hiljade njih bili su deca".

Kratak istorijski podsetnik: Varšavski ustanak je počeo 1. avgusta 1944. godine, a poljske trupe pružale su otpor Nemcima sve do 2. oktobra iste godine. Za to vreme, gubici u Poljskoj su bili 18.000 poginulih i 25.000 ranjenih vojnika, više od 250.000 civila koji su ubijeni u masovnim egzekucijama koje su sprovele nemačke snage tokom svog napredovanja.

Zbog toga su Legijini navijači fenomen, i iz godine u godine nastavljaju da zapanjuju svet koreografijama, osimišljenim na "Zileti", njihovoj severnoj tribini, gde se izuzetno polaže na istoriju, s obzirom da je i sam klub osnovan 1916. godine tokom vojnih operacija u Prvom svetskom ratu, na Istočnom forntu.

Gostovanja na stadionu u Varšavi važe za jedna od najtežih, i to upravo zbog "dočeka" navijača Legije. Kakva će biti atmosfera u Poljskoj, kao i da li će doći do mogućnosti da koplja ukrste tim iz Varšave i Crvena zvezda, biće poznato naredne nedelje, kada se odigraju i revanši trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track