Najnovije vesti

APR OBJAVIO GODIŠNJE FINANSIJSKE IZVEŠTAJE: Evo koliko Crvena zvezda i Partizan imaju dugovanja!
Foto: Starsport©

nema kraja

APR OBJAVIO GODIŠNJE FINANSIJSKE IZVEŠTAJE: Evo koliko Crvena zvezda i Partizan imaju dugovanja!

Fudbal
21:41h

Agencija za privredne registre Srbije objavila je godišnje finansijske izveštaje za proteklu 2020. godinu.

U javnost su isplivala dugovanja večitih rivala, zaključno sa porslednjim danom 2020. godine, koja su milionska, ali što je još gore, svake godine su sve veća i veća.

Pa krenimo redom....

Fudbalski klub Partizan 31.12. 2020. godine dočekao je sa gubitkom od 3.4430.853.000 dinara. Pretočeno u evre – crno-beli imaju minus od oko 29,26 miliona evra.

Izveštaj nezavisnog revizora, objavljen na APR, evidentirao je da su predstavnici Partizana iskazali i neto gubitak u 2020. godini u iznosu od 753.626.000 dinara, ili 6,41 milion evra!

Klub je u toku 2019. godine zaključio sporazum o odlaganju plaćanja poreskog duga na 36 mesečnih rata, po osnovu koga prva rata dospeva u martu 2021. Partizan je ustupio buduća potraživanja po osnovu sponzorstva, takođe, ima založena buduća potraživanja po osnovu sponzorstva za kredit kod banke. Klub u 2021. kasni u izmirenju dospelih rata po osnovu kredita“, navedeno je u istom dokumentu.

Miloš Vazura
foto: Starsport©

Revizor jasno upozorava, uzimajući u obzir negativne efekte uslovljene pandemijom, na materijalno značajne neizvesnosti „koje mogu da izazovu značajnu sumnju u sposobnost kluba da redovno izmiruje obaveze i posluje sa načelom stalnosti“.

Izlaz iz nimalo jednostavne situacije, rukovodstvo Partizana nudi u nekoliko stavki:

Klub sa određenim sponzorima ima zaključene anekse ugovora o sponzorstvu za naredne godine. U skladu sa strategijom razvoja planirano je povećanje prihoda od markentiških aktivnosti na bazi uspostavljanja saradnje sa novim sponzorima, povećanje prihode od prodaje prava na registraciju igrača i kao rezultat investiranja u fudbalere i njihove dalje prodaje.“

Milorad Vučelić
foto: Starsport©

Nezavisni revizor izneo je i konkretno mišljenje da ponuđena rešenja treba prihvatiti sa rezervom.

Mogućnosti poboljšanja finansijskog položaja kluba su ograničene i gotovo u celosti zavide od planiranih akcija rukovodstva.“

Partizan je dve poslednje sezone završio bez trofeja, odavno je skrajnut sa velike scene, od 2017. nije osvojio titulu. U pogrešnim potezima sportskog sektora valja tražiti i uzroke nedostatka prihoda i ogromnog gubitka poslednjih godina. Nije tajna – sa mnogim fudbalerima, po odlasku, potpisani su reprogrami, ili otpisivana dugovanja.

„Ukupan iznos potencijalnih obaveza po osnovu sudskih sporova, koji se vode protiv kluba, iznosi 49.566.000 dinara. Pored navedenog, protiv kluba se vodi 46 prekršajnih postupaka, sa propisanom kaznom od 60.000 do dva miliona dinara. Konačan ishod sporova nije trenutno moguće predvideti, ali rukovodstvo veruje da i ukoliko se ne reše u korist kluba, neće imati značajne gubitke“, napisano je u izveštaju revizora.

Zvezdan Terzić
foto: FK Crvena zvezda

A, što se Zvezde tiče, situacija je sledeća.

Fudbalski klub Crvena zvezda akumulirao je gubitak, sa poslednjim danom prošle godine, na preko sedam milijardi dinara. Konkretno – izvešaj nezavisne revizorske kuće evidentirao je minus od neverovatnih 7.055.499.000 dinara. Jednostavnije, po srednjem kursu Narodne banke Srbije, 60.015.132 evra!

U istom dokumentu naveden je podatak da gubitak iznad visine kapitala kluba iznosi 1.447.138.000 dinara, ili 12,3 miliona evra.

Zvezda je prošlu sezonu završila sa ogromnim gubitkom od 1.683.606.000 dinara, u evre pretočeno – 14,32 miliona! Podatak objavljen u Godišnjem izveštaju o poslovanju kluba za 2020. godinu, objašnjen je neostvarenim planiranim prihodima, uslovljenim poremećajima na tržištu zbog pandemije. Izveštaj, potpisan od predsednika Svetozara Mijailovića, evidentira uzroke u izostanku prodaje fudbalera, nedostatka prihoda od plasmana u Ligu šampiona i zabrani prisustva gledalaca na utakmicama.

Tekući računi kluba su tokom 2020. godine bili u blokadi ukupno jedan dan. Klub posluje sa velikim nedostatkom trajnog kapitala i obrtnih sredstava, a kratkoročne obaveze su veće od obrtne imovine za 3.757.412.000 dinara. Ovakvo stanje ukazuje na postojanje materijalno značajnih neizvesnosti koje mogu da izazovu značajnu sumnju u sposobnost kluba da nastavi sa poslovanjem po načelu stalnosti“, stoji u izveštaju nezavisnog revizora.

Zvezdan Terzić
foto: Starsport©

Posebna stavka, u istom dokumentu, odnosi se na sporove protiv Crvene zvezde, u procenjenom iznosu od 98.346.000 dinara (836.545 evra), ali uz jasno definisan stav rukovodstva kluba da „neće biti izloženi dodatnim značajnim gubicima po donošenju konačnih sudskih odluka.

Očigledni finansijski problemi i neodgovorna politika poslovanja rukovodstava najvećeg srpskog sportskog kolektiva godinama su tema u žiži javnosti.

Ipak, i posle svega, iz rukovodstva Crvene zvezde uveravaju u izveštaju dostavljenom revizoru da će u narednom periodu ostvariti pozitivan poslovni rezultat. Planirani su “nastavak ostvarenja značajnog prihodovanja od prodaje prava na registraciju igrača i od UEFA takmičenja, restrukturiranje ostatka obaveza, ostvarenje novih sponzorskih ugovora, diversifikacija izvora prihoda i slično.”

Revizor ima jasan stav da su „mogućnosti poboljšanja finansijskog položaja kluba ograničene i gotovo u celosti zavise planiranih akcija rukovodstva kluba.

Crvenoj zvezdi, prema poslednjim izveštajima, preti finansijski krah, ali za sada nema veće panike na stadionu „Rajko Mitić“.

Kurir sport

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track