PA, OVO JE POTPUNO LUDO! Srbija nije daleko da dobije direktnog predstavnika u Ligi šampiona! Ajmo, večiti GAZITE SADA sve redom!
Foto: Shutterstock

Ko se ovome nadao?

PA, OVO JE POTPUNO LUDO! Srbija nije daleko da dobije direktnog predstavnika u Ligi šampiona! Ajmo, večiti GAZITE SADA sve redom!

Fudbal -

Srpski klubovi ispisali istoriji jer ništa više ne može da ih zaustavi od dobijanja dva predstavnika u bici za najeltnije evropsko takmičenje

Do pre nekoliko godina ovo je bio samo san! Međutim, odlični rezultati Zvezde i Partizana u Evropi učinili će Srbija u sezoni 2023/24 imati dva predstavnika u kvalifikacijama za Ligu šampiona!

Sa velikom sigurnošću možemo ovo da tvrdimo, posebno posle pobeda večitih na startu grupnih faza Lige Evrope i Lige konferencija. Posebno je važan trijumf Partizana nad Anortozisom, pošto su nam Kiprani konkurenti za poziciju koja garantuje dva tim u bitkama za LŠ.

Partizan, Anortozis
foto: Partizan. rs

Nije isključeno da nas prestignu Švajcarci, Belgijanci, možda i Česi, ali... Čak i da se sve to desi opet ćemo da budemo na 15. mestu (poslednja pozicija koja donosi dva učenika u kval. za LŠ). Kiprani više ne mogu da prestignu Srbiju, baš kao i Hrvati posle poraza Dinama.

A, sada nešto što bi bilo potpuno spektakularno. Ako bi Zvezda i Partizan prezimeli u Evropi i potom napravili bar još jedan korak, a sa druge strane tri ukrajinska tima (Dinamo, Šahtjor i Zorja) prođu loše u svojim evro nastupima, Srbija bi mogla i do 11. poziciji. To mesto obezbeđuje direktnog predstavnika u grupnoj fazi Lige šampiona.

Dakle, 20 miliona evra zagarantovanih i šest spektakularnih mečeva! Ukrajinci imaju ekstremno teške grupe i ovo uopšte nije nerealan scenario.

Zvezda
foto: Starsport

UEFA lista koeficijenata

10. Rusija 30.882

11. Ukrajina 30.440

12. Srbija 27.875

13. Belgija 27.200

14. Švajcarska 26.425

15. Hrvatska 24.400

..............

16. Kipar 24.375

17. Češka 24.000

18. Turska 23.700

19. Grčka 23.450

20. Norveška 23.000

Zašto ne mogu svi da nas prestignu?

Svaki trijumf kluba donosi određene bodove na UEFA listi koeficijenata država. Koliko će koja država dobiti poena zavisi od broja predstavnika koje ima u evrokupovima.

Primera radi juče smo za pobede Zvezde i Partizana dobili jedan bod i time nam je koeficijent porastao na 27.875. Otežavajuća okolnost za naše rivale - Belgiju, Češku i Tursku je činjenica da su imali pet predstavnika u Evropi, pa se samim tim njihov učinak deli sa pet. Ukrajina takođe ima taj minus da joj se učinak klubova deli sa pet.

Zvezda, Partizan, večiti derbi, Kup, finale, Marakana
foto: Starsport

Sve ostale države koje se bore za mesto u top 15 imale su po četiri predstavnik na startu LŠ, LE i LK. Bitan je i broj klubova koji je opstao do sada u takmičenjima. Mi smo na dva tima, baš kao i Švajcarci i Kiprani. Belgijanci imaju tri predstavnika, dok su Hrvati ostali samo na Dinamu.

Evo koliko je ko doneo bodova Srbiji u ovoj sezoni

Partizan 6.000

Crvena zvezda 5.500

Čukarički 2.500

Vojvodina 2.000

Kurir sport / Miloš Bjelinić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track