DA LI POSTOJI JEDNA STVAR OKO KOJE SE VEČITI NISU POSVAĐALI? Proliv kulminacija višedecenijske "ljubavi" između Zvezde i Partizana
Foto: Starsport

Istorijat

DA LI POSTOJI JEDNA STVAR OKO KOJE SE VEČITI NISU POSVAĐALI? Proliv kulminacija višedecenijske "ljubavi" između Zvezde i Partizana

Fudbal -

Svađa svađu stiže, buka se diže, a srpski fudbal tone sve niže - i tako ukrug ko na ringišpilu, nova tura, nova avantura

Taman kad smo mislili da nemaju više zbog čega da se posvađaju, večiti su nas demantovali! "Odlazak u toalet" im je ostao u kategoriji "tu se još nismo zakrvili".

Da im stavimo na sto običan beli papir i podelimo ga na dva jedna dela, verovatno bi neko imao neku primedbu na takvu podelu. U DNK večitih rivala je da apsolutno nemaju nikakvo poverenje jedni u druge! I najmanja iskra dovoljna je da zapali taj večiti rat. Nekada su razlozi krupni, a nekada se svađaju oko banalnosti.

165. Večiti derbi, Zvezda, Partizan
foto: Starsport

Poslednja u nizu polemika ispala je oko stomačnog virusa, koji je, prema tvrdnjama Zvezde, zavladao u ekipi. U Partizanu nisu poverovali u to i razapeli su rivala zbog odlaganja mečeva. Crveno-beli su ih podsetili da su u Humskoj pomerali utakmice zbog umora! I tako dva-tri dana i sve se zaboravlja, jer obično dođe novo kolo. A ko što kažu davnih dana na ringišpilu - nova tura, nova avantura. Svađa svađu stiže, buka se diže, a srpski fudbal tone sve niže.

Partizan, navijači, grobari
foto: @starsport

Svađe koje su obeležile odnose večitih u prethodnoj deceniji

Otimate nam igrače!

Pokušali su da nam otmu Sumu i nepristojnom ponudom basnoslovno mu podigli cenu - ovo je bio predmet peckanja večitih, a odnosio se na dolazak Sejdube u Partizan i navodne ponude Zvezde koje su učinile da crno-beli moraju da plate 500.000 evra više za transfer. Na ovu temu bilo je i prepucavanja kada su se dešavali transferi klinaca na relaciji Humska - Ljutice Bogdana.

Sejduba Suma
foto: Starsport©

Nameštate!

Ovo je postalo pomalo i dosadno. Jedini druge da optužuju kako nameštaju utakmice, pa to više i nisu neke svađe. Toliko puta smo slušali kako večiti rival ne igra regularne utakmice, već ima pomoć sudije, rivala, Toleta, Kokeze i koga već ne. Inače, nikada nijedan meč Zvezde ili Partizana gotovo nije ni bio predmet nikakve istrage FSS ili organa UEFA.

Sklanjaju vam se!

Stadion, Crvena Zvezda
foto: Dado Đilas

Prijateljski klubovi, odnosno ekipa protiv kojih imaju unapred upisane bodove. Još jedna u nizu stavki koja je izazvala gomilu saopštenja, tvitova, optužbi. Inače, stavka oko koje potpuno možemo da se složimo s večitima je da je sramota kada im rival na klupi ili tribinama ostavi najbolje igrače, a na teren pošalje decu.

Zvezdanaesterac i penaltizan!

Večita nepresušna tema za večite su penali. Obično komentarišu one koji su suđeni njihovom rivalu. Mali je broj kaznenih udaraca koji je prošao neopaženo. Klubovi su našli savremeni modul, pa uglavnom preko društvenih mreža dele sporne momente uz obavezan komentar u vidu "zvezdanaesterca" ili "penaltizana".

Slaviša Kokeza, Zvezdan Terzić, Tomislav Karadžić, Milorad Vučelić, Partizan, Crvena zvezda, večiti derbi
foto: @starsport

A kad se čelnici dohvate - haos!

Saopštenja u kojima se vodi lični rat i iznose prljavštine o rukovodstvu rivala postala su takođe deo uobičajenog folklora. Nažalost, često je to odlazilo predaleko, pa smo slušali i čitali nedopustivu komunikaciju za vodeće ljude naših najvećih klubova. Nazivali su jedni druge raznim pogrdnim imenima, spuštali sukobe klubova na lični nivo...

Crvena zvezda, Partizan, Miloš Vazura, Zvezdan Terzić
foto: @starsport

Dug ti nije drug!

Jedna od kategorija gde su se isto dovatili su dogovaranja. Podrazumeva se iz suprotnog tabora. Fascinantno je što ni jedni ni drugi ne vide svoju kasu, nego samo ćup večitog rivala. Na pomen njihovog duga odmah sledi kontraargument: A šta ćemo s dugom Zvezde/Partizana? Taj pogled u tuđe dvorište nikako da prestane.

Aleksandar Stanojević
foto: FK Partizan

Izvinite, moram u toalet!

Potpuni spektakl za kraj. Sve smo mogli da očekujemo, ali da će se večiti posvađati oko stomačnog virusa... Žargonski rečeno - prešli su igricu. Još samo fali da prate jedni druge u WC i proveravaju šta iz njih ostaje. Poenta priče: odlagali su i jedni i drugi utakmice, i to godinama, u situacijama kada realno nisu morali, pa je ovaj sukob potpuno bespredmetan.

Kurir sport / Miloš Bjelinić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track