BILI SMO PARTIZANI, BILO JE PRIRODNO KAKO ĆEMO SE ZVATI: Pre 76 godina osnovano Jugoslovensko sportsko društvo Partizan
Foto: Printskrin

Godišnjica

BILI SMO PARTIZANI, BILO JE PRIRODNO KAKO ĆEMO SE ZVATI: Pre 76 godina osnovano Jugoslovensko sportsko društvo Partizan

Fudbal -

Na današnji dan 4. oktobra te 1945. godine, grupa boraca sportista i sportskih entuzijasta, okupljena u Centralnom domu Jugoslovenske armije, u cilju razvijanja sportske delatnosti, sprovela je odluku političke uprave armije o pokretanju sportskog kolektiva.

"Oko imena nije bilo natezanja, bili smo partizani, bilo je i najprirodnije da se naš klub zove Partizan“- pričao je davno, u svojim sećanjima na osnivačke dane Peko Dapčević.

Njegove prve ekipe, bile su sastavljene od nešto ranije formiranih armijskih sportskih selekcija. Time je upaljen večni plamen koji gori već 75 godina.

Novoosnovani kolektiv sačinjavali su fudbalska, atletska, košarkaška, odbojkaška i teniska sekcija. Nakon dva meseca pridružili su se i šahisti. Prvi nastup imali su fudbaleri, koji su dva dana po osnivanju, 6. oktobra, u svojoj prvoj utakmici savladali reprezentaciju Zemuna sa 4:2.

Pored uobičajenih aktivnosti obnove i izgradnje, sportska delatnost se sve više širila i već od sledeće 1946. rastao je broj klubova.

Prva reorganizacija je izvršena 1950. godine kada su sekcije prerasle u klubove. Tri godine kasnije, u novoj reorganizaciji, odlučeno je da Partizan više ne bude organizaciono vezan za armiju, čime je sportsko društvo dobilo samostalnost.

Kako se sportski kolektiv širio, tako se uvećavalo njegovo članstvo juniorskim, kadetskim i pionirskim selekcijama.

Od samog početka, Partizan je dao veliki doprinos uspehu jugoslovenskog i srpskog sporta. Njegove osnivačke crveno-plave, a danas crno-bele boje branilo je niz legendi i asova, državnih rekordera i reprezentativaca, koji su slavu našeg sporta proneli širom sveta. Mnogi od njih postali su istaknuti sportski stručnjaci i radnici. Većina njih bila je na čelu naših sportskih organizacija, a bilo ih je i u članstvu međunarodnih saveza. Neki su čak i dobitnici internacionalnih priznanja, dok su imena pojedinih ubeležena u Ginisovu knjigu rekorda.

Na domaćim i evropskim takmičenjima, osvojen je veliki broj titula i trofeja. Vaterpolisti su 7 puta bili prvaci starog kontinenta, a šahisti 3 puta.

Karatisti su 2 puta bili prvaci Evrope, a po jednom košarkaši i rvači. Partizanovi reprezentativci su doneli ogroman broj medalja sa Evropskih i Svetskih prvenstava, Univerzijada, Mediteranskih i Balkanskih igara.

Po osvojenim titulama i trofejima kao i po broju osvojenih pehara i medalja, Partizan je sigurno jedano od vodećih sportskih društava na planeti.

Saša R. Petrović / Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track