PRINC KRVAVIH RUKU: Arapin koji je kupio Njukasl je osumnjičen da je ubio Kašogija! 50 puta je bogatiji od vlasnika Sitija
Foto: Profimedia

Novi vlasnik Svraka

PRINC KRVAVIH RUKU: Arapin koji je kupio Njukasl je osumnjičen da je ubio Kašogija! 50 puta je bogatiji od vlasnika Sitija

Fudbal -

Naslednik prestola Saudijske Arabije, princ Muhamed Bin Salman, novi je vlasnik Premijerligaša Njukasla.

Bin Salman je popularne "Svrake" kupio za oko 350 miliona evra.

Ova prodaja je mogla i ranije da se obavi, ali se prošle godine dogovor u poslednjem trenutku odložio, zbog piraterije i emitovanja Premijer lige u Saudijskoj Arabiji. Problem je u međuvremenu rešen, pa će klub sa "Sent Džejms parka" posle Majka Ešlija dobiti novog vlasnika.

Princ, kojeg popularno zovu MBS, a koji je uticajniji i 50 puta bogatiji od vlasnika Mančester sitija, planira da Njukasl, koji je trenutno predzadnji u Premijerligi, podigne do neslućenih visina. Šuška se da bi Antonio Konte mogao da postane trener, kao i da će dobiti neograničen budžet za igrače.

Na Forbsovoj listi 2019. godine je zauzeo osmo mesto na listi najmoćnijih ljudi sveta.

Za razliku od svoje starije polubraće, MBS (kako ga zovu), nije se školovao u inostranstvu, nego je odlučio da ostane u Rijadu gde je pohađao King Saudi fakultet i diplomirao pravo. Kolege su ga smatrali ozbiljnim mladim muškarcem koji nije pušio, pio ni učestvovao u bahanalijama.

Princ Muhamed u braku je sa svojom rođakom, princezom Sarom bint Mashur bin Abdulaziz, a venčali su se 2008. i imaju četvoro dece, dvojicu dečaka i dve devojčice. Brak između rođaka nije retkost u bogataškim, a posebno plemićkim porodicama.

Njegovo bogatstvo takođe je nešto što fascinira javnost. Princ je izuzetno imućan, a težak je pet milijardi dolara što je neverovatno čak i prema merilima saudijskog plemstva. Vlasnik je jedne od najskupljih kuća na svetu, a za veliku palatu je 2015. iskeširao 300 miliona dolara. I to je, uzgred rečeno, samo jedno od njegovih ulaganja. U medijima su se pojavile informacije da je kupio jahtu za 500 miliona dolara.

Za jedne je on reformator, za druge ubica.

Koncerti muzičara sa Zapada, poput Davide Gete, otvaranje bioskopa posle 35 godina, dozvola za žene da voze automobile, samo su neki od poteza mladog prestolonaslednika.

Međutim, mnogi veruju da je tamna strana ona jača strana, pa ga neki nazivaju i princom "krvavih ruku".

Uvukao je svoju zemlju u rat sa Jemenom, zatvara svoje protivnike, islamske imame i blogere. Nekoliko meseci pošto je postao prestolonaslednik, u novembru 2017. godine je uhapsio oko 200 prinčeva, bivših ministara, zvaničnika i preduzetnika.

"Brutalno je umeo da počisti ministre u vladi, medijske titane, poslovne vođe, borce za ljudska prava, pa čak i članove svoje kraljevske porodice. Pojedini ga nazivaju Kim Džon Unom iz Persijskog zaliva zbog sprovođenja sličnog modela autoritarne vladavine. Samo sa mnogo više novca i bez očigledne nuklearne ambicije. On je sada u svetu priznat kao de fakto vladar jedne od poslednjih apsolutnih monarhija", pisao je o njemu USA Today.

U septembru 2018. saudijski tužioci su najavili kaznu do pet godina u zatvoru za bilo koga ko podeli bilo šta na društvenim mrežama za šta vlasti smatraju da utiče na javni red i moral.

Princ Muhamed Bin Salman poznat je i po tome da je naručio ubistvo novinara Džamala Kašogija. U nedavnom intervjuu za američki TV kanal CBS rekao da kao lider preuzima "punu odgovornost" za ubistvo saudijskog novinara Džamala Kašogija. Američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) izrazila je još prošle godine uverenje da je saudijski princ naredio ubistvo novinara.

Kašogija su saudijski operativci usmrtili u zgradi konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track