SRBIJU U BARAŽU ČEKA PAKAO: Više od fudbala biće ako nam za rivale padnu HRVATI, ALBANCI ili ŠVAJCARCI!
Foto: Profimedia

kalkulacije

SRBIJU U BARAŽU ČEKA PAKAO: Više od fudbala biće ako nam za rivale padnu HRVATI, ALBANCI ili ŠVAJCARCI!

Fudbal -

Orlovi će u slučaju da budu drugi u grupi proći kroz trnovit put do plasmana na Mundijal u Kataru

Fudbalska reprezentacija Srbije ima dva načina da se domogne Mundijala u Kataru. Prvi je da bude lider grupe i direktno ode na SP, ali će joj za to biti potreban podvig i trijumf nad favorizovanim Portugalom u gostima 14. novembra. Drugi, daleko neizvesniji i trnovitiji, je preko baraža u kojem bi je čekali renomirani protivnici.

Dušan Tadić
foto: Starsport©

U baražu evropskih selekcija učestvovaće 12 reprezentacija. Deset drugoplasiranih iz grupa i dve najbolje iz Lige nacija, koja nisu kroz kvalifikacije prošle na SP. Tih 12 timova biće podeljeno na tri turnira sa po četiri učesnika, od kojih će samo pobednik ići u Kataru. U principu, u baražu su potrebne dve pobede da bi se izvadila karta za Mundijal, slično kao i na prethodnom doigravanju za EP, kada je Srbija prvo pobedila Norvešku u Oslu, a onda izgubila od Škotske u Beogradu.

Dušan Vlahović, Luka Jović
foto: Profimedia

A, ko bi čekao Srbiju u baražu? Na žrebu će biti šest nosilaca i šest nenosilaca. I to će se znati tek u novembru, kad se završe kvalifikacije. Srbija bi po bodovima bila među povlašćenima, zajedno sa Hrvatskom, Švedskom, Švajcarskom, Škotskom i Albanijom, mada je izvesno da njih preskoči Poljska. Među nepovlašćenima trenutno su Češka, Ukrajina, Norveška, Severna Makedonija i dva tima iz Lige nacija, što su u ovom momentu Vels i Austrija. To opet znači da bismo u polufinalu mogli da dobijemo, recimo Ukrajince, a u finalu Hrvate, Švajcarce ili Albance. Mada naravno, postoje i drugačiji, povoljniji scenariji, kao što su Severni Makedonci u polufinalu, a opet Škoti u finalu.

Termini polufinala baraža su 24. i 25. marta, a finala 28. i 29. marta sledeće godine.

Samouverenost

Piksi želi direktno

Sigurno je da se selektor Dragan Stojković Piksi neće složiti sa većinskim mišljenjem u Srbiji da je baraž realnija opcija. On ima svoje adute i sasvim je opravdano što veruje u pobedu 14. novembra nad Portugalom i direktan odlazak u Katar. Mada, možda "orlovima" bude dovoljan i bod, u slučaju da Portugal tri dana ranije kiksne, ili odigra nerešeno u Irskoj.

Piksi, Dragan Stojković, Dragan Stojković Piksi
foto: Starsport©

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track