KRVAVI MAČ ZAPREPASTIO SVET! Transparent o odsecanju glave i terorizmu zapalio Premijer ligu
Foto: Profimedia

njukasl na tapetu

KRVAVI MAČ ZAPREPASTIO SVET! Transparent o odsecanju glave i terorizmu zapalio Premijer ligu

Fudbal -

Tokom meča engleske fudbalske Premijer lige protiv Njukasla (1:1) navijači Kristal Palasa su razvili transparent uvredljive sadržine, kako bi izrazili protest povodom prodaje rivalskog kluba šeiku iz Saudijske Arabije za 362 miliona evra.

Na njemu su bile ilustracije svrake, simbola Njukasla , čoveka obučenog u tradicionalnu arapsku odeću, kao i lika koji izgleda kao izvršni direktor Premijer lige Ričard Masters.

Na transparentu je bila ispisana lista sa navodnim prekršajima od strane režima Saudijske Arabije. Na slici pod naslovom „Test vlasnika Premijer lige“ ispisane su reči „Terorizam, odsecanje glave, kršenje građanskih prava, ubistva, cenzura i progon“. Čovek u arapskoj odeći je takođe držao krvavi mač.

Odgovornost za transparent preuzela je navijačka grupa Kristal Palasa. Tim povodom na tviteru je objavila i saopštenje u kome se kaže da je „preuzimanje Njukasla od strane Saudijske Arabije s pravom naišlo na široku osudu i bes„.

Dati podršku ovom dogovoru u vreme kada Premijer liga promoviše ženski fudbal ​​i inkluzivne inicijative poput duginih boja, pokazuje potpuno licemerje u igri i demonstrira bezdušni plan lige gde profit nadmašuje sve drugo„, kaže se između ostalog u saopštenju.

BBC podseća da je Fond za javna ulaganja (PIF) Saudijske Arabije, čiji je predsednik prestolonaslednik Mohamed bin Salman, finansirao 80 odsto od ukupne sume za preuzimanje Njukasla.

Premijer liga je prilikom odobravanja preuzimanja saopštila da je dobila pravna uveravanja od novih vlasnika da saudijska država neće kontrolisati Njukasl Junajted i da će biti kazni ako se dokaže suprotno.

U saopštenju grupe navijača Kristal Palasa navodi se da je ova odluka „izvrgla ruglu“ test „Vlasnici i direktori“.

Policija je saopštila da je u subotu primila izveštaj o uvredljivom transparentu, koji su istakli navijači Kristal Palasa i da „organi reda procenjuju informacije i sprovode istrage i da će sve optužbe o rasističkom zlostavljanju biti shvaćene veoma ozbiljno„.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track