PAKAO ČEKA ORLOVE U LISABONU: Dragutinović savetuje Piksija i igrače - Biće svega i PROVOKACIJA i PRITISKA, zato se ČUVAJTE
Foto: Profimedia

hladna glava i vruće srce

PAKAO ČEKA ORLOVE U LISABONU: Dragutinović savetuje Piksija i igrače - Biće svega i PROVOKACIJA i PRITISKA, zato se ČUVAJTE

Fudbal -

Srbija zaslužuje da igra u Kataru, prvih 20 minuta utakmice u Lisabonu biće ključni, ako to izdržimo imamo čemu da se nadamo, tvrdi popularni Drago

Fudbalske reprezentacije Srbije i Portugala u Lisabonu u nedelju veče (20.45) odlučuju o direktnom učesniku Svetskog prvenstva u Kataru. Paklena atmosfera, više od 60.000 ljudi dočekaće Orlove na stadionu "Luž".

Učesnik mnogih okršaja sa Portugalom kroz istoriju Ivica Dragutinović preko Kurira savetuje selektora Dragana Stojkovića i srpske fudbalere da se čuvaju provokacija, te da će prvih 20 minuta na meču biti ključno za njegov dalji tok.

Ivica Dragutinović
foto: Profimedia

Kako Srbija treba da igra u Portugalu?

- Najvažnija utakmica za nas i za njih. Ko pobedi ide na Svetsko prvenstvo! Meni je mnogo bitno kako ćemo izgledati na toj utakmici. Nas ništa sem pobede neće odvesti u Katar. Zato moramo da budemo spremni na sve, posebno ako domaćina ne krene. I na tenzije i na provokacije i na pritisak. Ali, u takvim utakmicama se rađaju pravi reprezentatitvci - priča za Kurir iz svog doma u Španiji Ivica Dragutinović i dodaje:

- Naš selektor Dragan Stojković Piksi puca od pozitivne energije i prenosi je na igrače. Verujem da ćemo se dobro organizovati, da nećemo srljati, da će biti i kalkulacija, jer je ulog ogroman. Recept za prolaz je jednostavan. Moramo dati gol, ili dva! Samo tako možemo ostvariti cilj.

Kristijano Ronaldo
foto: Profimedia

Kako zaustaviti Kristijana Ronalda?

- Ne treba trošiti reči o njemu i njegovom kvalitetu. Ima mentalitet profesionalca i ogromnu privrženost reprezentaciji. Od njega se očekuje da bude najbolji. Takvog igrača je teško čuvati kada primi loptu i okrene se ka golu. Jedan savet našim momcima, ne dajte Ronaldu da primi loptu, da se okrene i krene u sprint. Licem u lice na bilo koga od naših igrača. Tehnički je i fizički dobro pripremljen, ako odvuče dvojicu igrača napraviće nam ozbiljan problem. Zato kad izgubimo loptu, uvek neko mora da bude blizu njega.

Gde je glavna snaga Portugalaca?

- Njihova snaga je u individualnom i kolektivnom segmentu. Zato su toliko moćni. Najveći motiv je što igraju pred svojom publikom. Portugalci žive za fudbal, za reprezentaciju. Imaju dobru spregu između navijača i igrača. Izaći će jako i agresivno od prvog minuta. Ključ uspeha za nas treba da bude koncentracija na samu igru, da nas ne ponese euforija sa tribina. Ako nam u prvih pet ili deset minuta naprave kolosalne šanse biće teško. Prvih 15 do 20 minta su ključni za našu selekciju. Ako tada ne budemo primili gol, imamo čemu da se nadamo.

Piksi, Dragan Stojković, Dragan Stojković Piksi
foto: Starsport©

Kako vidite Piksija našu reprezentaciju?

- Mnogo verujem u Piksija i naše momke. Ono što je doneo jeste jaka motivacija. Piksi ume da oseti igrača koji je u formi. Napravio je homogenu ekipu, svi igraju na višem nivou nego u prethodnim kvalifkacijama. Imamo lepu perspektivu. Zato je važno da odemo na Svetsko prvenstvo. Da li direktno protiv Portugala, ili kroz baraž. Nije važno, samo da odemo u Katar. To zaslužuju ti momci i pre svega naš srpski narod!

Koliko igračima znači podrška bivših fudbalera poput vas?

- Svaka pohvala prija. Oni znaju koliko vrede, koji je njihov kvalitet, ne treba niko njima da kaže koliko je važna utakmica u nedelju,. Oni to osećaju i znaju. To ne mora ni Piksi da ima kaže. Svaki Srbin u nedelju treba da ustane i bude uz Piksija i momke. Za nekoliko godina bićemo tamo gde zaslužujemo. Nadam se velikom uspehu.

Sergej Milinković-Savić, Dušan Tadić, Aleksandar Mitrović
foto: Starsport

Čini da je sadašnja reprezentacija po vašem ukusu, zar ne?

- Srbija je uvek bila rasadnik mladih i talentovanih igrača. Momci su pokazali koliko vrede i tek će pokazati. Idealna kombinacija, mnogo talentovanih i mladih i nekoliko izuzetnih asova koji su iskusni. Plus, delujemo moćno kao kolektiv. Zato, u nedelju kao jedna celina, kao tim! Držim im palčeve - navija popularni Drago.

Šest trofeja

Kruna karijere u Sevilji

Ivica Dragutinović rođen je 13. novembra 1975. u Prijepolju. Afirmisao se u čačanskom Borcu, odakle prelazi u Belgiju, gde igra za Gent i Standard. Kruna karijere bilo mu je igranje za Sevilju čiji je dres nosio šest sezona. Sa tim klubom sa kojom osvojio je dve Lige Evrope (2006, 2007), Superkup Evrope (2007), dva Kupa Španije (2007, 2010) i Superkup Španije (2008). Zbog povrede tetive nije igrao na SP u Južnoj Africi. Za reprezentaciju odigrao je 49 utakmica.

Kurir sport/A. Radonić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track