KOLIKO JE SRBIJA ZAISTA DOBRA? Hrvati biraju reči o Piksiju i Orlovima: Najbolji od raspada Jugoslavije, već bili SVETSKI PRVACI
Foto: Profimedia

analiza

KOLIKO JE SRBIJA ZAISTA DOBRA? Hrvati biraju reči o Piksiju i Orlovima: Najbolji od raspada Jugoslavije, već bili SVETSKI PRVACI

Fudbal -

Pobeda Srbije nad Portugalom i direktan plasman na SP u Kataru odjeknula je širom sveta.

Iznenađenje koje je Srbija priredila pobedom u Portugalu nije ostavila ravnodušnim ljubitelje fudbala širom sveta.

Ni naši komšije Hrvati nisu ostale imune na ovaj neočekivani uspeh pa u hvalospevima pišu o "Orlovima".

Tako i tamošnji"Indeks" piše o uspehu našeg nacionalnog tima sa naslovom "Koliko je Srbija zaista dobra?" ističući zasluge selektora Dragana Stojkovića Piksija atmosferu i euforiju oko nacionalnog tima, uz konstataciju da je ovo najbolji sastav Srbije još od raspada Jugoslavije.

Hrvatski mediji posebno apostrofiraju činjenicu da okosnicu reprezentacije koja je napravila veliki uspeh čine omladinci koji su osvojili zlato na Novom Zelandu 2015. godine, čak njih 11 je trenutno u sastavu nacionalne selekcije.

Srbija
foto: Profimedia

"Srpska reprezentacija do 20 godina ostvarila je veliki uspeh 2015. godine kada je na Novom Zelandu osvojila titulu prvaka sveta. Dobar deo te reprezentacije čini okosnicu i ovog tima. Tačnije čak 11 igrača nalazi se na širem spisku aktualnih seniorskih reprezentativaca: Predrag Rajković, Saša Zdjelar, Miloš Veljković, Nemanja Maksimović, Staniša Mandić, Mijat Gaćinović, Andrija Živković, Filip Manojlović, Marko Grujić, Sergej Milinković-Savić i Vanja Milinković-Savić", piše "Indeks" i nastavlja:

Nosioci igre su igrači koji su već godinama dokazani u najjačim svetskim ligama, poput Filipa Kostića, Aleksandra Mitrovića i Dušana Tadića, a ključne role preuzeli su i sjajni Fiorentinini talenti Dušan Vlahović i Nikola Milenković. Prema podacima Transfermarkta, vrednost srpske reprezentacije procenjuje se na 342 miliona evra, što je stavlja na 11. mesto najskupljih reprezentacija na svetu.

Reprezentacija Srbije, Srbija
foto: Profimedia, Shutterstock

Zanimljivo ispred Hrvatske na 13. mestu , što ovako objašnjavaju:

Kao poređenje Hrvatska je na toj listi 13. i procenjena na 26 miliona evra manje. Naravno, glavni razlog za takvu razliku je činjenica što je dosta najboljih hrvatskih igrača u poznijim godinama, što im umanjuje prodajnu vrednost, iako su njihove igračke sposobnosti i dalje sjajne. Najbolji primer je Luka Modrić koji je tek 14. najvredniji hrvatski igrač. Naravno, te procene nipošto nisu dovoljno precizne da bi se uzimale kao krucijalan argument u raspravi, ali pokazuju nešto Jedanaesta najskuplja reprezentacija na svetu teško može biti slaba.Interes koji na tržištu vlada za pojedine srpske igrače to potvrđuje, a po kvalitetu je verovatno najbolja još od raspada Jugoslavije.

"Indeks" je potom prešao na pojedinačnu analizu igrača

Hrvati su kao glavnog aduta naše reprezentacije naveli Dušana Tadića, dok se odmah iza njega nalazi napadački dvojac koji po rečima tamošnjih medija "ne prašta pred golom", Vlahović i Mitrović. Pored napadača Fulama koji je svojim partijama, što u klubu, što u nacionalnom timu, rekao već dovoljno, mladi napadač Fiorentine predstavlja budućnost i reprezentacije Srbije, ali i evropskog fudbala.

Dragan Stojković Piksi, Aleksandar Mitrović, Dušan Tadić
foto: EPA/ANTONIO COTRIM, Marko Metlaš FSS

Posebno navodi "Indeks" interesovanja evropskih klubova za Vlahovića, kao i cenu od 80 miliona evra koju je odredila Fiorentina.

Kao još jednog od bitnih pojedinaca u nacionalnoj selekciji ističu i Nikolu Milenkovića, stuba odbrane reprezentacije i (još uvek) štopera Fiorentine, dok su spomenuti i bitni uticaji Filipa Kostića i Sergeja Milinkovića Savića u igri selekcije Dragana Stojkovića.

Naravno poseban osvrt je na selektora Srbije Dragana Stojkovića Piksija.

"Srbija je godinama slovila kao talentovana reprezentacija sklona velikim podbačajima. Od osamostaljenja na ovamo samo su jednom, 2000. godine, prošli grupu na velikom takmičenju, a od Svetskog prvenstva 1998. godine naovamo propustili su čak šest velikih takmičenja. Zamerao se nedostatak kulture reprezentacije, u kojoj su postave krojili menadžeri i kriminalci, a igrači su dolazili više kako bi se pokazali u izlogu nego kako bi svojoj zemlji doneli što bolji rezultat"

Dragan Stojković Piksi, Fudbalska reprezentacija Srbije, FSS
foto: Marko Metlaš FSS

Dali su Hrvati i svoje prognoze i očekivanja od naše reprezentacije u Kataru.

" Teško je reći što se može očekivati od Srbije u Kataru. Talenta Srbi definitivno imaju, a većina igrača im je u godinama u kojima se može očekivati solidan napredak u godinu dana, koliko je ostalo do prvenstva. Bitno pitanje je i gde će Vlahović nastaviti karijeru. Fiorentinu je definitivno prerastao, ali mora naći klub u kojem će imati minute i dalje se razvijati", zaključio je "Indeks"

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track