75 GODINA RADA I 45 OD IZGRADNJE STADIONA “MLADOST”: FK Napredak proslavio dva velika jubileja! FOTO
Foto: FK Napredak i Gradska uprava Kruševca

JUBILEJ

75 GODINA RADA I 45 OD IZGRADNJE STADIONA “MLADOST”: FK Napredak proslavio dva velika jubileja! FOTO

Fudbal -

FK Napredak je svečano obeležio dva velika jubileja – 75 godina postojanja kluba i 45 godina od izgradnje stadiona, jednog od najlepših u Srbiji, koji je napravljen za samo 62 dana.

Spajanjem tri gradska kluba – 14. oktobra, Badže i Zakića nastao je FK “Napredak” krajem 1946. godine. Klub je prvu zvaničnu utakmicu odigrao u januaru 1947. godine protiv Makedonije (1:1). Prvi gol u istoriji Kluba, na toj utakmici, postigao je legendarni Marko Valok, koji je došao iz Surčina, kasnije legendarni igrač Partizana, reprezentativac, veliki fudbalski stručnjak, a u jednom vremenu i trener Napretka.

Proslava velikih jubileja FK “Napredak” započela je sednicom Upravnog odbora i svečanom sednicom Skupštine Kluba, na kojoj su za nove članove rukovodstva Kluba izabrani Predrag Vukićević, predsednik Skupštine grada Kruševca i Zoran Đorđević, direktor Pošte Srbije.

U svečanom ambijentu potpisani su sponzorski ugovori sa Korporacijom Trajal i Industrijom “14. oktobar”. “Trajal” je parafirao sponzorske ugovore i sa Fudbalskim klubom Trajal i Karate klubom “Kruševac”, a “14. oktobar” sa Karate klubom “Kruševac” i Boks klubom “14. oktobar”.

– Samo u Karate klubu “Kruševac” imamo 200 dece, zatim Boks klub “14 oktobar”, fudbalske klubove Napredak i Trajal. Neophodno je da pružimo konstantnu pomoć i kao Grad i kao privreda, a što se tiče privrede, evo “Trajal korporacija” i “14. oktobar” su dali jedan snažan zamah, jer su danas potpisali šest ugovora, a pozivam i ostalu privredu da se uključi i da svoj doprinos sportu, koji ima ogroman značaj za vaspitanje i razvoj mladih generacija, apelovao je Miloš Nenezić, predsednik FK “Napredak” i generalni direktor Trajal Korporacije.

Predsednici Napretka i Trajala, Miloš Nenezić i Vladan Gašić, svečano su, na ulazu na stadion “Mladost”, otvorili Fan šop namenjen navijačima Kluba, a u Domu kulture Trajal Korporacije priređeni su izložba fotografija iz prethodnih 75 godina i svečana akademija.

1 / 8 Foto: FK Napredak i Gradska uprava Kruševca

Veličanstvenu akademiju su obeležili dramski program u sekvencama o sedam i po decenija Kluba, u izvođenju Kruševačkog pozorišta, a dokumentarni film je dočarao kompletnu istoriju gradskog miljenika.

Prvi govornik na impozantnoj pozornici bio je legendarni Milorad Jovanović Mića Božja volja, po mnogima najbolji igrač Napretka svih vremena.

- Imam veću tremu, nego kada sam bio na terenu. Za mene je Napredak najbolji klub na svetu, u vrlo emotivnom tonu izgovorio je ovaj fudbalski velikan, očigledno veći igrač nego govornik.

Vrhunski organizovanu čarapansku proslavu su uveličali čelnici FSS, gosti iz Crvene zvezde, Partizana, Radničkog iz Niša, Radnika iz Surdulice, Radničkog 1923 iz Kragujevca, brojnih klubova iz Rasinskog okruga, predstavnici Gradske uprave, privrednih i javnih preduzeća, društvenih i državnih ustanova i institucija, veterani…

Generalni sekretar FSS Jovan Šurbatović uručio je Plaketu Saveza FK “Napredak”, koju je primio predsednik Kluba Miloš Nenezić.

-Hvala svima što ste došli da zajedno proslavimo ove velike jubileje FK Napredak, što ste uz klub, ali da bi bili ono što želimo da budemo, a sanjamo taj treći izlazak na međunarodnu scenu, neophodna nam je pomoć i podrška i ostalih. Nije sve u finansijama, često mnogo znači dobar savet, lepa reč. Svi smo na istom zadatku. Cilj kluba u ovoj sezoni je, ulazak u plej of i eventualno osvajanje trećeg mesto u Super ligi, koje bi ekipu odvelo u Evropu. Imamo težak zadatak i veliki ispit, sada smo na petom mestu, a slede nam ozbiljne utakmice do kraja sezone i jaki pretendenti za tu poziciju, istakao je predsednik Miloš Nenezić.

Jedan od najzaslužnijih pojedinaca za najnoviji preporod Kluba, Bratislav Gašić, direktor BIA, govorio je o periodima kada je aktivno učestvovao u Napretku, od detinjstva, kada je počeo da trči za loptom, pa bio dečak iz podmlatka koji je skupljao lopte na utakmici Napredak – Dinamo Drezden, do najnovijih vremena, a ponovio je krilaticu: - Za Kruševac i za Napredak ništa nije dovoljno dobro, ako nije najbolje.

Dobitnici plaketa su: Bratislav Gašić, Korporacija Trajal i FSS. Povelje su dodeljene: Gradskoj upravi, Radoici Milosavljeviću Maši, predsedniku u vreme drugog izlaska u Evropu 2000. godine, kao i bivšim igračima Zoranu Simoviću Čočetu, Branislavu Kojičiću i Draganu Tomiću. Zahvalnice su uručene novinaru Draganu Mitroviću i ekonomu u penziji Živoradu Đoriću.

U ime gostiju i nagrađenih na priznanjima se zahvalio i čestitao jubileje i ostvarene uspehe Napretka generalni sekretar FSS Jovan Šurbatović:

– Napredak ne spada u grupu najstarijih klubova u Srbiji, ali je jedan od najznačajnijih. Pamtim ga, još kao mali, kao klub koji je igrao dva puta Kup UEFA, kao klub koji je igrao finale Kupa Jugoslavije, koji je dao mnogo velikih igrača, poput Zorana Simovića, Dušana Pešića, Milenka Rajkovića, Jovice Škora, Miladina Pešterca, ali posebno pamtim stadion koji je bio možda ponajviše fudbalski u bivšoj Jugoslaviji i mnogo puta sam dolazio u vaš grad da ovde gledam utakmice.

Povodom velikih jubileja Kluba objavljena je monografija, štampana je poštanska markica, a urađeni su i srebrnjaci i zlatnici sa grbom Kluba. Proslava je završena Klupskom himnom, koju su izveli učenici OŠ „Jovan Popović“, i spektakularnim vatrometom na Bagdali.

Ž. Milenković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track