DUGO ČUVANA TAJNA IZ ŽIVOTA BOSANSKOG DIJAMANTA: Da je Edin Džeko prihvatio OVAJ poziv nikada ne bi postao legenda BiH
Foto: AP

HIT PRIČA

DUGO ČUVANA TAJNA IZ ŽIVOTA BOSANSKOG DIJAMANTA: Da je Edin Džeko prihvatio OVAJ poziv nikada ne bi postao legenda BiH

Fudbal -

Fudbaler Intera Edin Džeko živa je legenda fubdalske reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Sarajlija u nacionalnom dresu nastupa od 2007. godine i do sada je na 118 utakmica postigao 60 golova.

To ga čini najboljim strijelcem u istoriji reprezentacije i igračem sa najvećim brojem nastupa. Od 2014. godine je i kapiten Zmajeva.

Međutim, da li se sećate da je, dok je igrao u Češkoj za Teplice i Usti nad Labem, Edin Džeko mogao postati i reprezentativac te zemlje? Ili je to bila samo 'patka' kako bi se skrenula pažnja selektorima mlađih selekcija u Bosni i Hercegovini?

Edin Džeko
foto: Shutterstock

Kao što znamo 2005. godine Džeko je za siću otišao iz Željezničara u češke Teplice, a u toj zemji nastupao je još i za drugoligaški Usti nad Labem kao pozajmljen igrač.

Igrajući za ova dva kluba, kapitena BiH primetili su ljudi koji su vodili U-21 selekciju Češke Republike i ponudili su mu državljanstvo i igranje za njihovu reprezentaciju.

Džeko je tada dobio rok od sedam dana da se odluči i izjasni po ovom pitanju, ipak problem mu je predstavljalo i to što bi se morao odreći državljanstva Bosne i Hercegovine, s obzirom na to da nije postojala opcija da ima dvojno državljanstvo.

Tada je "Dijamant" istakao da je preživio rat u Sarajevu i da mu je teško odreći se državljanstva svoje zemlje. Prema njegovim rečima, bio je neodlučan. Znao je da bi to bilo dobro za njegovu karijeru, ali ceo život je proveo u Sarajevu.

Njegov tadašnji menadžer Irfan Redžepagić istakao je da je Džeko nastupao za mladu reprezentaciju Bosne i Hercegovine, ali da ga otada niko više nije zvao.

Edin Džeko
foto: Shutterstock

Podsetimo, Džeko je 2003. i 2004. godine upisao pet nastupa za U19 reprezentaciju BiH, dok je 2006. odigrao četiri utakmice za U21 tim i postigao jedan pogodak.

Džeko je pozive u reprezentaciju tada dobijao kao rezervni igrač Željezničara, ali kao jedan od najboljih igrača Teplica koje su bile u borbi za titulu u Češkoj, nije.

Na svu sreću, do oblačenja dresa reprezentacije Češke nije došlo i Džeko je postao ovo što sada i jeste.

S reprezentacijom Bosne i Hercegovine nastupio je na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, a osvajao je titule u Nemačkoj i Engleskoj, te je na dobrom putu da to uradi i u Italiji s Interom.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track