SUDIJE JESENAS POMAGALE ZVEZDI I PARTIZANU: U najdrastičnijim situacijama, protiv "večitih rivala" oštećen kruševački Napredak!
Foto: Printskrin

VAR TEHNOLOGIJA

SUDIJE JESENAS POMAGALE ZVEZDI I PARTIZANU: U najdrastičnijim situacijama, protiv "večitih rivala" oštećen kruševački Napredak!

Fudbal -

Predsednik Sudijske komisije Fudbalskog saveza Srbije Dejan Filipović, inače po struci inženjer elektrotehnike, pokazao je mnogobrojnim predstavnicima medija video materijale u kojima su evidentirane i neke greške u primeni VAR tehnologije u Srbiji.

Dejan Filipović je naveo da su u pitanju nenamerne greške, pa i da su i sudije ljudi, i to izloženi velikim stresovima, tako da i arbitri mogu da pogreše, čak i uz podršku tehnologije.

Izdvojeno je desetak takvih situacija, a dve najupečatljivije pokazuju da su sudije jesenas pomagale Crvenoj zvezdi i Partizanu. To nije ništa čudno, jer ta praksa postoji već godinama unazad, ali sada je ponovovo došla do izražaja, iako i kod nas postoji VAR tehnologija, pa bi sudijama trebalo da bude olakšan posao.

Dejan Stanković, Aleksandar Stanojević, derbi
foto: Starsport

Na našem najvećem stadionu teško je oštećen kruševački Napredak, jer sudija nije svirao očigledan penal za "čarapane", nakon što je u šesnaestercu Zvezde štoper crveno-belih Degenek laktom udario protivničkog napadača. Doduše, Filipović je rekao da sporna situacija mogla da se uoči veoma teško od sudija na terenu, pa i posle prvog gledanja snimka od posmatra;a sa strane, ali se iz jednog ugla jasno vidi da je u pitanju bio penal za Napredak, ali sudija nije pokazao na belu tačku, niti su reagovali iz VAR sobe.

Sve se odigralo u sudijskog nadoknadi vremena u finišu meča, pri minimalnom vođstvu Zvezde, tako da je ta sudijska gre[ka odluka direktno uticala na konačan ishod. Ovaj sporni snimak su iz FSS poslali u Evropsku fudbalsku uniju (UEFA), gde su brzo odgovorili i jasno saopštili: bio je penal za Napredak (nije dosuđen) i Degenek je trebalo da dobije žuti karton.

Napredak je oštećen i protiv Partizana, ali u Kruševcu, u ranoj fazi utakmice, kada je dosuđen nesporni penal za goste i isključen igrač domaćih koji je skrivio jedanaesterac. Sa bele tačke je neprecizan bio golgeter Partizana Rikardo Gomes, ali je sudija kardinalno pogrešio i ponovio izvođenje najstrože kazne, iako na snimku nije bilo jasno uočljivo da je golman Napretka sa obe noge bio van gol-linije prilikom šuta sa bele tačke napadača crno-belih. Iz ponovljenog penala, Partizan je dao gol i meč je već tada praktično bio rešen.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track