OVA SLIKA JE STARA 49 GODINA I SRPSKO JE BLAGO! Da li prepoznajete ko je na njoj? Tada je imao 18 godina i već je bio opasan FOTO
Foto: Printscreen

FOTOGRAFIJA IZ 1973.

OVA SLIKA JE STARA 49 GODINA I SRPSKO JE BLAGO! Da li prepoznajete ko je na njoj? Tada je imao 18 godina i već je bio opasan FOTO

Fudbal -

Ukoliko ste videli ovu fotografiju ranije, verovatno ste ozbiljan ljubitelj fudbala, ili imate još ozbiljnije izvore.

Na njoj se nalazi jedan od najboljih srpskih fudbalera u istoriji, a nastala je davne 1973. godine, u trenutku kada je osoba koja je na njoj imala tek 18 godina.

Već tada je bilo jasno da je u pitanju biser, tada jugoslovenskog fudbala, jer je godinu dana pre toga debitovao za prvi tim Crvene zvezde i na svom debiju postigao dva pogotka Real Madridu na prijateljskom meču.

A, samo nekoliko meseci pre nastanka fotografije, odigrao je i prvi od ukupno 35 utakmica u dresu nacionalnog tima.

Mnogi će verovatno na prvi pogled shvatiti o kome je reč, a neko možda i neće:

Vladimir Petrović Pižon je rođen 1. jula 1955. godine i veliki deo igračke karijere je proveo u Crvenoj zvezdi za koju je debitovao 1972. i igrao do 1982. godine.

Za to vreme je igrao na 493 utakmice na kojima je postigao 117 golova. Osvojio je četiri titule i jedan Kup Jugoslavije.

Za reprezentaciju Jugoslavije je odigrao 35 utakmica i na njima je postigao pet golova. Sa nepunih 19 godina je bio najmlađi jugoslovenski reprezentativac na Svetskom prvenstvu u Nemačkoj (1974).

Posle Zvezde je igrao još i za Arsenal, Antverp, Bresto, Standard i Nansi. Karijeru je završio 1988. godine, a potom se oprobao i u trenerskom poslu. Vodio je mnoge ekipe, između ostalih i Crvenu zvezdu u dva navrata, a bio je i selektor reprezentacije Kine, Srbije, Iraka i Jemena.

Vladimir Petrović Pižon je krajem 2021. godine postao deo stručnog štaba Dejana Stankovića u Crvenoj zvezdi.

Kurir sport

Bonus video:

06:14

KAKVE REČI O PIKSIJU! Nađ i Iliev RASPAMEĆENI potezima Stojkovića: UJEDINIO JE FUDBAL

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja