FIFA IZBACILA TRI DRŽAVE: Među njima nije reprezentacija Rusije! To pitanje čak nije NI RAZMATRANO! Evo šta se dešava sa Rusima
Foto: EPA/Anatoly Maltsev

status kvo

FIFA IZBACILA TRI DRŽAVE: Među njima nije reprezentacija Rusije! To pitanje čak nije NI RAZMATRANO! Evo šta se dešava sa Rusima

Fudbal -

Prva diplomatska pobeda Ruskog fudbalskog saveza

Čelnici FIFA nisu razmatrali pitanje suspenzije članstva Ruskog fudbalskog saveza (RFU) u organizaciji.

Artem Dzjuba
foto: EPA

Sastanak kongresa održan je danas u Dohi, a status Rusije uopšte nije razmatran. Iako se prethodnih dana spekulisalo da će FIFA ukloniti FS Rusije, zbog velikog pritiska pojedinih zemalja zapadne Evrope i SAD, zbog specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini, to se nije dogodilo.

Kongres je većinom glasova izglasao suspenziju članstva federacijama Pakistana, Zimbabvea i Kenije zbog raznih kršenja pravila. FS Rusije i njenu delegacju je u Dohi predstavljao generalni sekretar Aleksandar Alajev.

Posle svega što se dešavalo na kongresu FIFA, ruski mediji navode tri moguća scenarija za njihov fudbal.

Rusija
foto: Profimedia

Onaj najoptimističniji kaže da bi suspenzija njihovih reprezentacija i klubova mogla biti ublažena od leta, ali da su sasvim sigurni da nacionalni tim Rusije neće igrati Ligu nacija. Navodno, sankcije prema ruskom fudbalu biće ukinute čim prestanu ratna dejstva u Ukrajini.

Realan scenario je da ruski klubovi i reprezentacije budu pod sankcijama dve godine i da se pod okrilje UEFA i FIFA vrate 2024. godine. Najpesimističnije bi bilo da Rusija bude suspendovana iz FIFA i UEFA, što Ruse ne bi iznenadilo da se desi u narednom periodu, jer su svedoci da je svaki scenario moguć.

Ukrajina, Rusija, konflikt, šah, Rešenje
foto: AP Mstyslav Chernov, AP Alexei Alexandrov, Shutterstock

Zato portal Sport 24 piše da bi u slučaju izbacivanja Rusije iz krovnih organizacija moglo doći do krupnih promena u svetskom fudbalskom poretku. Rusija bi mogla početi da traži opcije za alternativne fudbalske turnire. Pre svega, sa prijateljskim zemljama. Za ovo postoje resursi. A sa pravim pristupom, FIFA monopol na fudbal rizikuje da bude ozbiljno poljuljan.

Ranije su FIFA i UEFA suspendovale ruske klubove i reprezentacije iz takmičenja zbog situacije u Ukrajini. Pošto nisu izbačeni iz FIFA, u FS Rusije ne razmatraju opciju da napuste UEFA i pređu u krovnu fudbalsku organizaciju Azije.

Kurir sport

Bonus video:

02:59

FIFA ŠALJE PARE! Podvig u Portugalu vredi 12.000.000 dolara

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja