ENGLESKI KLUBOVI NA UDARU: Britanska vlada najavila osnivanje regulatornog tela za kontrolu finansija Premijer lige
Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Deset preporuka

ENGLESKI KLUBOVI NA UDARU: Britanska vlada najavila osnivanje regulatornog tela za kontrolu finansija Premijer lige

Fudbal -

Britanska vlada je danas najavila stvaranje regulatornog tela koje bi osiguralo finansijsku održivost engleskog fudbala, uprkos primedbama Premijer lige, najbogatijeg šampionata na svetu.

Ministri su zvanično podržali deset preporuka navedenih u izveštaju objavljenom u novembru na zahtev vlade. Jedna od važnijih preporuka jeste pravednija raspodela novca Premijer lige.

Bivša ministarka sporta Trejsi Krauč nadgledala je izveštaj, koji je sastavljen nakon skandala izazvanog u aprilu 2021. projektom Super lige Evrope koji su pokrenuli najveći engleski, španski, italijanski i nemački klubovi.

Ministri žele da nezavisni regulator može da prati finansije klubova i da ih eventualno licencira i sankcioniše.

Vlada takodje želi da regulator bude u mogućnosti da uvede nove procedure za procenu vlasnika klubova, posebno praktikovanjem "testa integriteta". Ovo je posledica aktuelne prodaje Čelsija od strane njegovog ruskog vlasnika Romana Abramoviča, oligarha na meti sankcija nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Nevladina organizacija Amnesti internešnal nedavno je bacila sumnju na vlasnika Čelsija, kao i na nedavne kupce Njukasla, saudijski konzorcijum. Još uvek nije poznato da li će ljudska prava biti deo ovog test integriteta.

Aktuelni ministar sporta Najdžel Hadlston rekao je da veruje da su potrebne radikalne promene da bi se sačuvala budućnost engleskog fudbala.

Premijer liga, koja ima godišnji promet koji se meri u stotinama miliona funti, priznala je da je reforma potrebna, ali nije za to da vlada uspostavi regulatorno telo sa zakonskim ovlašćenjima.

Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track