REVOLUCIJA U LIGI ŠAMPIONA: Više ništa neće biti isto - uvodi se promena po ugledu na Superboul i trajaće 7 dana!
Foto: Profimedia

LIGA ŠAMPIONA

REVOLUCIJA U LIGI ŠAMPIONA: Više ništa neće biti isto - uvodi se promena po ugledu na Superboul i trajaće 7 dana!

Fudbal -

Liga šampiona više neće biti ista. Predesdnik UEFA namerava da uvede velike promene u elitnom evropskom takmičenju.

Čelnici UEFA odlučili su se na izmene kako bi uvećali prihode, ali i kako bi interesovanje za fudbal dodatno poraslo. Iako Liga šampiona i u ovom formatu beleži sjajne rezultate, kako na finansijskom planu, tako i kada je u pitanju interesovanja publike, iz UEFA smatraju da sve to može dodatno da se poveća.

Za primer su uzeli Superboul od kojeg su Amerikanci napravili planetarni spektakl, a iz godine u godinu novac koji se zarađuje od TV prava i samog šoua na kojem nastupaju samo najveće svetske zvezde, dostiže enormne cifre.

Snup Dog nastupao na ovogodišnjem superboulu
Snup Dog nastupao na ovogodišnjem superboulufoto: Profimedia

Predsednik UEFA Aleksander Čeferin, katarski biznismen i vlasnik PSŽ Naser Al Kelafi i udruženje evropskih klubova osmislili redizajn Lige šampiona, piše britanski "The Times".

Planira se da elitno evropsko takmičenje u novom formatu startuje od sezone 2024/25, a u njemu će umesto sadašnje 32 ekipe biti 36 učesnika. Takmičenje po grupama odlazi u istoriju, a igraće se po ligaškom sistemu.

Svaki tim će odigrati po 10 utakmica protiv 10 različitih timova, od toga pet na domaćem terenu, a pet u gostima.

Ono po čemu će se Liga šampiona znatno razlikovati od još uvek aktuelnog formata jeste da se umesto polufinalnih duela, gde se igraju dva meča, organizuje završni turnir sa četiri najbolje ekipe. Sedmicu u kojoj bi se odigravala završnica takmičenja nazvali bi "nedeljom fudbala".

Liga šampiona
foto: Profimedia

Jedan grad bi bio domaćin svih utakmica završnice Lige šampiona, a polufinala bi se igrala na jedan dobijen meč. Veliko finale bi predstavljalo pravu poslasticu za sve ljubitelje "najvažnije sporedne stvari na svetu".

Nešto poput ovoga UEFA je organizovala 2020. godine tokom korona virusa. Tada je u Lisabonu održan F8 turnir koji se pokazao odlično, iako zbog dpidemiloške situacije nije bilo dozboljeno prisustvo publike.

(Kurir sport)

Bonus video:

00:28

Nole i Nejmar igraju fudbal na ulicama Monte Karla

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track