DON KARLO ISPISAO ISTORIJU: Trener Reala uspeo ono što niko do sada nije, Ančelotiju se klanja Evropa
Foto: AP, Printskrin Tviter

gospodin titula

DON KARLO ISPISAO ISTORIJU: Trener Reala uspeo ono što niko do sada nije, Ančelotiju se klanja Evropa

Fudbal -

Italijan stigao do retko ostvarivog rekorda

Jedan i jedinstve, baš tako bi mogao da se opiše Karlo Ančeloti, posebno posle osvajanja titule prvaka Španije sa Realom iz Madrida.

Karlo Ančeloti
foto: EPA

Popularni Don Karlo uradio je ono što niko nikada nije pre njega. Osvojio je po jednu titulu u svih pet najjačih liga. Pitanje je da li će i kada iko oboriti taj rekord. Posebno ako se zna da su Žoze Murinjo i Pep Gvardiola prilično daleko iza njega, imaju trofeje u tri najjače evropske lige, a Karlito čak pet. Neprocenjivo.

Karlo Ančeloti
foto: EPA

Sa Karlom Ančelotijem Real je stigao do svoje 35. titule šampiona Španije. Ranije je 62-godišnji Ančeloti proslavljao trofeje prvaka sa Milanom u Italiji, Čelsijem u Engleskoj, PSŽ u Francuskoj i Bajernom u Nemačkoj. Valja dodati i da je tri puta osvajao Ligu šampiona, dva puta sa Milanom i jednom sa Realom iz Madrida.

Njegova trenerska karijera traje 27 godina i protkana je brojnim trofejima. Jedan je od retkih vrhunskih fudbalera i reprezentativaca svoje zemlje, koji je u istom ritmu nastavio i kao trener. Inteligencija je bila ono glavno što ga je krasilo dok je bio fudbaler, posebno dok je nosio dresove Rome, Milana i selekcije Azura. Ništa manje inteligentan nije bio ni kao trener, reklo bismo čak i više. Umeo je da udari i nokautira protivnika tamo gde je bio najslabiji i najtanji, a o tome najbolje govore njegovi trofeji.

Karlo Ančeloti
foto: EPA

Karlo Ančeloti nije stručnjak koji je za velike uspehe insistirao na trošenju ogromnog novca, znao je da iz ekipe uvek izvuče ono najbolje i to je njegov veliki kvalitet, nešto što ga odvaja od drugih trenera poput Pepa Gvardiole, Jirgena Klopa, Žozea Murinja, Masimilijana Alegrija, Dijega Simeonea... Fakat je da je sarađivao sa Silvijom Berluskonijem, Romanom Abramovičem, Florentinom Perezom, Naserom Al Kelaifijem, Aurelijom de Laurentisom, ali nikada nije upao u zamku da bude u njihovoj senci. Uvek je pronalazio način da bude spona između njih i svlačionice, a to nije nimalo lako.

Karlo Ančeloti
foto: EPA

I ove sezone od Reala je napravio moćan tim, iako "kraljevski klub" u svojim redovima nema nijednog superstara. Osvojio je titulu u Španiji, a na dobrom putu je da to uradi i u Ligi šampiona. Pravi spektakl očekuje nas sve u revanšu između Reala i Mančester sitija 4. maja od 21.00 sat u Madridu, posle lude utakmice iz Engleske i prednosti "građana" od 4:3.

A, što se tiče sledeće sezone, možda će Karlo Ančeloti dobiti i tog dugo očekivanog superstara u ekipi - Kilijana Mbapea. Videćemo, na Francuzu je da odluči, da li će ispuniti svoju dečačku želju da postane igrač Reala, ili će uslišiti želju miliona Francuza, da ostane u Parizu kao simbol te zemlje. Ne treba zaboraviti, da je Karlito ove sezone u timu imao neverovatnog fudbalera Karima Benzemu, čoveka koji je u ogromnom broju mečeva bio "iks faktor".

Kurir sport/A. R.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track