SEKSUALNO ZLOSTAVLJANJE MALOLETNIH FUDBALERA: Fifa proširila istragu u Gabonu, suspendovala četiri fudbalska zvaničnika
Foto: Reuters

AFERA

SEKSUALNO ZLOSTAVLJANJE MALOLETNIH FUDBALERA: Fifa proširila istragu u Gabonu, suspendovala četiri fudbalska zvaničnika

Fudbal -

Fifa je proširila istragu o navodnom seksualno zlostavljanju maloletnih fudbalera u Gabonu, tako što je danas suspendovala četiri fudbalska zvaničnika ove zemlje.

Fifa je saopštila da je njen etički komitet otvorio formalni postupak protiv Patrika Asumua Eija, bivšeg selektora reprezentacije do 17 godina koji je optužen za silovanje dečaka, zvaničnika lige Serža Momba i dvojice trenera Triphela Mabika i Orphi Mikale.

Istraga je otvorena nakon što je britanski list Gardijan u decembru objavio izjave navodnih žrtava. Oni su izjavili da su bili namamljeni od strane Eija u njegovu kuću, koju je on nazvao "Edenski vrt".

Fudbalski savez Gabona je u decembru suspendovao Eija, a Fifa je tu zabranu proširila i na ostala tri zvaničnika.

"Ove sankcije su uvedene u vezi sa krivičnim istragama koje su u toku", navodi se u saopštenju Fifa.

Fifa istražitelji za etiku primili su pritužbu od globalnog sindikata igrača FifPro, koji kaže da je zlostavljanje maloletnih fudbalera u Gabonu "duboko ukorenjeno" u tamošnji fudbal i da je to "javna tajna koja se godinama ne rešava".

Sindikat je takodje naveo da su ljudi "sa bliskim vezama" sa gabonskim fudbalskim savezom pretili igračima i svedocima tokom istrage.

Gabon je poslednja zemlja u nizu pod istragom zbog sistematskog seksualnog zlostavljanja u okviru svog fudbalskog saveza. Pre Gabona Fifa je zabranjivala rad fudbalskim zvaničnicima Avganistana i Haitija.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track