SUNOVART! Dok je Levandovski igrao u TREĆOJ LIGI, njega je jurio Čelsi! Bio je bolji od najboljeg, a danas je PIJANAC!
Foto: Printscreen Twiter

od vrha do dna

SUNOVART! Dok je Levandovski igrao u TREĆOJ LIGI, njega je jurio Čelsi! Bio je bolji od najboljeg, a danas je PIJANAC!

Fudbal -


Jedan pogrešan potez u karijeri skupo ga je koštao

Dok je Robert Levandovski u trećoj ligi Poljske pokušavao da se izbori za svoje mesto pod suncem, jedan drugi fudbaler svojim igrama u Legiji i omladinskoj reprezentaciji Poljske ostavljao je bez teksta lubitelje fudbala širom sveta.

Reč je o Davidu Jančiku (34), napadaču koji 2006. godine važio za nejvećeg talenta poljskog fudbala.

Jančik je igrao fantastično za omladinsku reprezentaciju Poljske. Bio je u idealnom timu Svetskog prvenstva za igrače do 20 godine zajedno sa velikim zvezdama kao što su Edison Kavani, Luis Suarez, Anhel Di Marija i Huan Mata.

Koliko je bio dobar dovoljno govori i činjenica da je tadašnji trener Čelsija Žoze Murinjo tražio od kluba da ga dovedu u London, međutim, on je želeo da ostane u Legiji.

Dok su se ljubitelji fudbala u Poljskoj divili Davidu, Leva je igrao u trećoj ligi. Čelnici Legije nisu prepoznali njegov talenat, pa se sa klupe slvnog poljskog kluba preselio u redove Zniča iz Pruškova. Prvo je u sezoni 2006/2007 bio prvi strelac Treće lige sa 15 golova, odveo svoju ekipu do druge lige, a potom je u narednoj sezoni još jednom zablistao – jači rang, bolji učinak, 21 gol i pažnja velikog broja timova.

I dok je Leva išao ka vrhu, Jančik je krenuo u suprotnom smeru.

Želeli su ga Liverpul, Atletiko Madrid i Čelsi, ali on je bolje novčane ponude odlučio da karijeru nastavi u CSKA iz Moskve. Odlazak u Rusiju bio je velika greška.

Nije imao prostor da igra, bio je usamljen i najboljeg prijatelja pronašao je u alkoholu. CSKA ga je prosledio na pozajmicu u Lokeren i delovalo je da mu promena prija. Postigao je 14 golova na 31 utakmici, međutim, već tada je bio alkoholičar i njegovo problematično ponašanje skupo ga je koštalo. Pravio je razne incidente, svađao se sa trenerima, saigračima...

Kada je pozajmica istekla vratio se u CSKA, međutim, zbog loše kondicije i problema sa alkoholom ni tamo ga više nisu želeli.

Jedne noći je toliko preterao sa pićem da je završio u komi. Bio je smešten na lečenje u jednu kliniku. Kada je došao sebi uništio je sve u sobi i napao osoblje, pa je nakon toga završio na ulici.

U 29. godini je ponovo zaigrao za jednog poljskog drugoligaša. Saigračima je tada rekao da je prvi put posle sedam godina trezan.

U periodu od 2016. do 2018. godine bio je na odvikavanju i napisao je autobiografiju u kojoj je otkrio da je najveću grešku napravio kada je otišao u CSKA.

Nažalost, 2019. se ponovo vratio starim navikama. Policija ga je pronašla pijanog na ulici. Ležao je na železničkoj stanici. Prošle godine snimio je video na kom pijan vozi automobil, dok se u pozadini čuju deca.

"Pijan sam i to mi je ok" govorio je u pomenutom videu David.

Dok se on borio sa alkoholom, Levandovski je tresao mreže evropskih velikana, skupljao trofeje u nemačkom fudbalu, obarao rekorde i primao brojna priznanja.

Robert Levandovski
foto: EPA/FRIEDEMANN VOGEL

Na jesen će predvoditi Poljake na Svetskom prvenstvu, a Jančik će ga gledati na TV, ako bude trezan.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track